Societat

Una ONG es posa el repte de lliurar 5.000 bicis aquest any

Bicicletes sense Fronteres en va entregar una quarantena per Nadal a infants de Figueres i de Barcelona

L'entitat també dóna feina al seu taller de reparació a persones en risc d'exclusió

La devoció per la bicicleta sumada a la passió per ajudar els altres va portar Romà Boule a fundar l'abril del 2012 Bicicletes sense Fronteres, una ONG amb seu a Masarac (Alt Empordà) que es dedica a recuperar bicis velles o en desús per fer-les arribar a persones que les utilitzaran per anar a treballar –la bici és el mitjà de transport habitual per a molts subsaharians instal·lats a l'Empordà– o per divertir-se, sobretot en el cas d'infants sense recursos. L'any passat es van arreglar i entregar 800 bicicletes i aquest 2014 l'objectiu és arribar a 5.000.

El salt quantitatiu es podrà fer gràcies a la Biciatló sense Fronteres, un recorregut solidari per a ciclistes, tant aficionats com professionals, que es durà a terme el 22 de juny a Figueres i altres municipis empordanesos i permetrà apadrinar en un sol dia 2.000 bicis per a col·lectius en risc d'exclusió social. L'acte es farà en col·laboració amb l'Ajuntament de Figueres i amb la Fundació Vicente Ferrer. Ot Pi, considerat el millor corredor de la història del bicitrial, és el director esportiu de la Biciatló i explica que hi haurà un recorregut per a famílies, una pedalada popular, i un altre per a professionals.

Les festes nadalenques han estat mogudes per a Bicicletes sense Fronteres. Boule remarca que són unes bones dates, ja que una bicicleta “sempre significa il·lusió i màgia”. El 23 de desembre, 25 nens i nenes del barri del Raval de Barcelona van rebre una bicicleta a través de l'entitat Barcelonactua. Divendres passat, els afortunats van ser infants de Figueres. Quatre es van entregar a través dels serveis socials del Consell Comarcal i cinc més a través del projecte Ksameu, que atén una seixantena d'adolescents en risc d'exclusió. Aquests han estat lliuraments de proximitat, però també se n'han fet a Mali, l'Índia i Burkina Faso.

Per posar al punt les bicicletes, l'ONG dóna feina a tres persones que s'encarreguen de les reparacions i de la cadena de muntatge.

LES XIFRES

90
bicicletes
per a treballadors immigrants de l'Empordà l'estiu del 2012 va ser la primera acció de l'ONG.
50
euros
s'inverteixen de mitjana per posar en condicions cada bicicleta abans de ser entregada al destinatari.

Bicicletes pintades de color groc

El color groc llimona caracteritza totes les bicis que Bicicletes sense Fronteres reparteix pel món. “Les recollim en qualsevol punt de l'Estat, les reparem, les pintem de groc i les donem amb molta estima a les persones que les necessiten”, explica Romà Boule, fundador i president de l'ONG. Quan es tracta de països llunyans, les bicis es compren allà per donar negoci a les empreses locals. En el cas de l'Índia, es van fer arribar a nenes perquè poguessin anar a estudiar i tenir una vida pròpia.

Una curiositat que explica Boule és que els arriben sobretot bicicletes de dona, algunes pràcticament noves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.