Societat
Fent el poble entre tots
Una brigada de voluntaris que s'està consolidant a Fontcoberta amb una vintena de persones enllesteix dos projectes municipals
Amb les primeres accions volen valorar el patrimoni arquitectònic i natural
Allà on no s'arriba amb diners, s'hi arriba amb l'ajuda desinteressada de la gent. Aquest podria ser el lema de la Brigada de Voluntaris que s'ha constituït a Fontcoberta, gràcies a la qual s'estan tirant endavant uns treballs que probablement no podria assumir un consistori que, com tots, en qüestió de diners ha de filar molt prim.
Al marge de cuidar-se del manteniment i les reparacions senzilles d'alguns equipaments, el grup –estabilitzat a l'entorn de 20 persones, de totes les edats i tant nouvinguts com gent de Fontcoberta de tota la vida– està enllestint dos projectes d'envergadura: una ruta senyalitzada per conèixer el patrimoni arquitectònic i natural del municipi (esglésies, cases de pagès, fonts o les cèlebres alzines reclamadores) i el condicionament de la platja d'Espolla i el seu entorn, l'espai declarat d'interès natural conegut sobretot pels seus Triops (uns crustacis molt singulars que neixen a l'estany intermitent d'Espolla).
La idea de la brigada va sorgir l'any passat quan l'Ajuntament va plantejar la conveniència d'aprofitar els atractius del municipi per fomentar el turisme. “Per un costat –argumenta l'alcalde, Joan Estarriola, que sol participar en les feines de la brigada– en els darrers anys s'han obert una sèrie d'establiments, com cases rurals, que suposen una cinquantena de llocs de treball, sense comptar els indirectes en restaurants i botigues; i de l'altra, un patrimoni magnífic”. De reunions amb veïns, va sorgir la proposta de crear la ruta i, a més, condicionar-la amb voluntaris. “El que és paleta fa obres; el que sap d'informàtica elabora els mapes; un altre hi aporta els seus coneixements de fusteria; els materials també ens els cedeixen...”, explica Estarriola, satisfet de la resposta dels veïns. Gràcies a les estesades per condicionar camins –assenyala– s'ha redescobert el sortidor de la Mare de Déu de la Font, invisible durant dècades sota la vegetació. En el cas de la platja d'Espolla es compta també amb la col·laboració d'alumnes de l'Escola d'Art d'Olot, que s'han cuidat de dissenyar les reproduccions, en formigó i de grans dimensions, d'algunes espècies d'interès.
Si no surt cap entrebanc, a la primavera estaran acabades totes dues obres, calculen a l'Ajuntament.