El futbol no afecta els costums i la religiositat de la Setmana Santa de Reus
L'equinnoci entre el Diumenge de Rams i el Dissabte de Pasqua o Resurrecció es consolida amb sengles processons del Prendiment i Penitencial
L'important partit de futbol d'aquest dimecres, corresponent a la final de la Copa del Rei, no ha estat un element distorsionador de la celebració religiosa del Dimecres Sant. Durant el vespre han tingut lloc les processons del Prendiment i la Penitencial.
La primera, organitzada per la Germandat de Sant Miquel i les confraries dels Sant Just i Pastor, Jesús de l'Amargura i Sant Pere Apòstol, ha comptat amb la participació dels Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J. Com a convidats, hi han participat els Armats de la Parròquia de Sant Vicenç Màrtir, de Castellvell; Armats de la Confraria del Sant Crist, de Maspujols; Junta de Govern amb l'Estendard de la Confraria del Sant Crist, de Maspujols; Armats de Mont-roig; Confraria de cornetes i tambors de Santa Llúcia, de Riudoms; l'Agrupació músico-cultural Nous Amics de Reus; Banda de la Germandat del Sant Crist de Lepant, de Valls; Junta de govern de la Confraria del Sant Crist de Lepant, de Valls, amb l'Estendard, i Junta de Govern de la Confraria d'alumnes i exalumnes del Col·legi Pare Claret, de Valls, amb l'Estendard.
El Prendiment fa referència a l’escena bíblica en què Jesús es troba pregant a l’hort de les oliveres i és ‘pres’ per la cohort romana, havent estat traït per Judes Iscariot, per trenta monedes d’or. L’escenificació del petó de Judes ha estat molt representat en talles escultòriques diverses i representacions de passions.
La processó del Prendiment pren aquest nom l’any 1977 en el moment en què la Confraria Sant Just i Pastor, que s’havia tornat a organitzar dos anys abans, torna a prendre part a la processó del Dimecres Sant, acompanyant la confraria de Sant Miquel Arcàngel del 'Centro Castellano Manchego', que des de feia uns anys sortia aquest dia amb el nom de 'Solemne Procesión Penitencial'.
La processó tenia poc èxit. Una de les causes podria ser l’hora de sortida, a un quart de 10 de la nit, des de l’església de la Puríssima Sang, i tot fent un curt recorregut, acabava a la mateixa església al voltant dos quarts d’11. En aquesta hora i en un dia feiner els carrers de la ciutat no hi havia gairebé ningú.
En ajuntar-se les dues confraries es proposa fer-la més atractiva. S’adopten una sèrie de mesures per a atraure a més gent. En primer lloc, s’avança l’hora de sortida una hora abans. Es modifica el recorregut, fent-lo més llarg, finalitzant a l’església de Sant Francesc d’Assís. Convidar Agrupacions i Colles d’Armats d’arreu de les nostres comarques, sol·licitar la col·laboració de la Banda de Cornetes i Tambors de la Confraria Sant Tomàs d’Aquino, “Confraria dels Estudiants”, i aprofitar la magnifica veu de Maria Carmen Gómez, cantant de 'saetas' del 'Centro Castellano Manchego', per tal que pugui cantar una 'saeta' cadascun dels passos components de la processó a l’arribada a la plaça del Mercadal.
Any rere any, la processó del Prendiment s’anava consolidant i cada any es podien veure els carrers del seu recorregut més plens de gent. A l’any 2003 les dues Confraries inviten la confraria 'Jesús de l’Amargura', del gremi de la Banca, Borsa i Assegurances, per a què els acompanyi, tot mantenint una consulta amb els seus confrares decideixen acceptar el convit, participant des d’aquest any les tres confraries juntes.
La processó resta oberta a representacions d’arreu del territori que hi vulguin participar, i l’any 2004 la confraria de l’Assotament de Jesús, coneguda familiarment com la confraria de 'Las Peinetas', de la veïna localitat de Riudoms, ens acompanya amb el seu estandard i les senyores vestides de negre i amb la popular 'Peineta y Mantilla'.
Les Colles d’Armats d’Alcover, Vilallonga del Camp, Riudecols, Vilaplana, El Morell, Constantí, El Pla de Santa Maria i Valls han acompanyat aquests anys, amb vistosos uniformes i tambors, donant una nota de tradició i color en aquest 'Prendiment' del Dimecres Sant. Enguany, han acompanyat els armats de la parròquia de Sant Vicenç Màrtir, de Castellvell.
Així mateix, des de fa alguns anys també acompanyen a la processó la confraria d’Alumnes i exalumnes del Col·legi Pare Claret, de Valls, portant el seu estandard. El 2010, la Processó del Prendiment va incorporar una nova confraria reusenca, la de Sant Pere Apòstol, més coneguda com la dels avicultors.
El recorregut de la processó finalitza a l’interior de l’església de Sant Francesc d’Assís on mossèn Francesc Giménez, actual rector de la parròquia, dirigeix una pregària final.
Els membres organitzadors són Salvador Cabré, de la confraria Sant Pere Apòstol; Armand Font, de la confraria Sant Just i Pastor; Joan Sas, de la confraria Jesús de l’Amargura, i Ricardo Gómez, de la confraria Sant Miquel Arcàngel.
La Processó Penitencial, tradició a Sant Josep Obrer
El barri de Sant Josep Obrer ha celebrat la tradicional processó penitencial de Dimecres Sant organitzada per la Germandat de Sant Josep Obrer i amb la participació dels Armats de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de N.S.J, de la Confraria de Jesús a la Columna i l'Arxiconfraria del Sant Crist de la Creu com a portadors del Sant Crist.
La processó penitencial ha sortit del Col·legi Rosa Sensat, a dos quarts de 9 del vespre, per continuar per l'avinguda de Mas Abelló fins al carrer del Mas dels Òssos, on va donar el tomb per a tornar per l'avinguda Más Abelló fins arribar a la parròquia del barri.
Aquest dijous tindrà lloc la Solemne Processó del Silenci, a partir de les 11 de la nit, amb sortida des de l'església de Sant Francesc d'Assís.