Societat

Olor de roses solidàries

La rambla del Raval es transforma en un aparador de la vida cultural i social del barri

Entitats de gent gran, de suport a persones sense sostre i a famílies vulnerables aprofiten Sant Jordi per tenir uns ingressos extres

A la rambla del Raval de Barcelona les roses tenen una olor ben especial, perquè són fetes de sabó, o d'una particular textura, perquè són de pelfa, o de mil colors, perquè són de paper. N'hi ha també de sucre, dolces dolces. “Ens desmarquem una mica perquè de roses hi ha molta gent que en ven per tots els racons de la ciutat. Nosaltres també en tenim, però duren per sempre”, comentava mentre atenia possibles compradors una de les àvies de la parada del Casal del Barri Folch i Torres. La seva proposta per aquest Sant Jordi eren les roses no només de pelfa, sinó també de paper maixé. Una parada veïna deixava ben clar que allà l'acció era ben diferent de la de les Rambles, només a pocs metres: “Aquí no firmem llibres, però t'assessorem sobre emprenedoria, itineraris acadèmics, habitatges compartits...”. El Centre d'Informació i Assessorament Juvenil (CIAJ) era una de les entitats que ahir van muntar parada a la rambla del Raval, al costat de centres educatius i associacions de comerciants i veïns. Res d'escriptors mediàtics ni famosos. Fa uns anys que la Fundació Tot Raval aprofita aquesta diada per fer visible l'enorme activitat cultural que hi ha al barri.

“És una bona oportunitat per acostar l'educació als joves”, explicava la secretària de la Lliga de Dones Minhaj, Adeeba Asghar, que compartia parada amb el Centre d'Estudis Africans i Interculturals. Al costat dels llibres, safates amb diferents varietats de menjar pakistanès. “En teníem més, però se'ns ha acabat”, es disculpava l'Adeeba; mentrestant, les que no paraven de treballar eren dues noies que feien precisos tatuatges de henna. Sabons naturals, saquets d'espígol, punts de llibre, nines amb material reciclat... Els tallers de les entitats del barri han funcionat a tot drap les últimes setmanes per tenir per Sant Jordi uns ingressos extres molt importants en temps d'estretors econòmiques.

Mil i una opcions

Algú parlava ahir d'un esclat de solidaritat amb olor de roses, i és que en qualsevol cantonada, enmig de les Rambles i del passeig de Gràcia, hi havia voluntaris d'entitats venent roses, llibres o mil i un detalls per regalar. Amics de la Gent Gran va posar a la venda 30.000 roses de feltre i roba –Roses contra l'oblit– per finançar programes pensats per evitar que la gent gran se senti sola. La Fundació Arrels continua amb les samarretes de la campanya Ningú dormint al carrer i Ires (Institut de Reinserció Social) va vendre roses en col·laboració amb l'hotel Majestic per recollir fons per al projecte Aferra't, destinat a evitar la transmissió de la pobresa de pares a fills. També roses, però fetes de ganxet, de vidre, de paper o amb cremalleres, oferien els voluntaris de la xarxa social solidària Barcelonactua. Eren obres de mesos de feina al Bactalelret del Raval, un taller de manualitats en què participen persones en situació de vulnerabilitat i que reben ajudes alimentàries de l'entitat. “Competència? Es tracta de treballar i posar-hi imaginació, perquè som molts els que volem vendre –reconeixia un voluntari–. Però, tot i la situació econòmica, la gent és molt solidària. No ens cansarem de dir-ho”.

1.000
quilos
de menjar es van recollir ahir al Mercat Central de Sabadell gràcies a la campanya ‘Una rosa per un aliment'. El menjar es farà arribar a famílies vulnerables a través del Rebost Solidari del municipi. La gerent del mercat, Cristina Sanmartí, va qualificar d'“èxit rotund” la campanya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.