Càritas alerta de l'augment dels treballadors pobres
Denuncia la precarització del mercat laboral i destaca que el 25% de la gent a qui troba feina treballa en l'economia submergida
L'entitat va destinar al 2013 quasi 2 milions als programes laborals
“S'està estenent el fenomen dels treballadors pobres, que qüestiona la capacitat inclusiva de l'ocupació assalariada”. Aquest és la principal conclusió que va transmetre ahir Raquel Carrión, responsable de l'àrea d'acció social de Càritas Diocesana de Girona, en la presentació de la memòria dels programes laborals de l'entitat de l'any passat. Carrión va explicar que van atendre-hi 1.043 persones i que el 30% van aconseguir torbar feina, però que les condicions són precàries: durades curtes, sovint sense contracte i sous baixos. “Un de cada 4 és en economia submergida; el 80% de les col·locacions aconseguides són de caràcter temporal i el 50% de jornades parcials; i el sector amb l'índex més elevat de col·locació és el de serveis, amb un 25% de jornades laborals de més de 40 hores setmanals en feines estacionals.”
Càritas de Girona va destinar als programes laborals que es realitzen en 16 municipis una inversió de gairebé dos milions d'euros. Concretament, 1.988.000. Això és un 22% més que l'any passat. Poc més d'un milió va anar a l'empresa d'inserció Ecosol, que va aconseguir augmentar un 12% la facturació gràcies a dues noves línies d'activitat: neteja de grafits i recollida de roba de segona mà. Pel que fa a la resta de programes laborals, Càritas en va iniciar l'any passat tres de nous: els grups d'autoajuda per a la recerca de feina, les càpsules formatives tecnicoprofessionals de l'Anemxfeina i els tallers d'ofertes laborals
El 62% de les persones ateses són dones i d'aquestes el 32% té entre 35 i 45 anys. Segons Carrion, es tracta en la majoria de casos de dones que es volen incorporar a l mercat laboral després de ser mares o també dones que fins ara no havien treballat perquè els seus marits tenien feina. En canvi, el grup majoritari entre els homes és el de joves de 16 a 24 anys (40%). En conjunt, el 48% de les persones ateses tenen menys de 35 anys i al voltant del 25% més de 45.
Poca formació i sou
El 38% de les persones que van participar l'any passat als projectes laborals de Càritas tenien un nivell d'estudis bàsic però suporten molta càrrega familiar (el 67% tenen famílies amb fills al seu càrrec i el 70% tenen un nivell d'endeutament econòmic molt elevat). També la majoria d'ofertes són de baix nivell: “Si parlem de perfils professionals d'ocupacions on s'incorporen els nostres participants, hem de dir que són baixos, i per tant, el nivell de salari s'assimila, en molts casos, al salari mínim interprofessional”, va explicar Carrión. És per això, que dos dels reptes per aquest any són “potenciar i desenvolupar les competències necessàries que permeten a les persones millorar la seva ocupabilitat” i també “seguir amb les accions formatives”, segons la responsable de l'àrea d'acció social de Càritas. Altres prioritats de futur són reforçar les intervencions integrals i l'empresa d'inserció laboral.