Societat

Ciutat Vella: restriccions que no convencen els veïns

Fa tres anys el pla d'usos va frenar els pisos turístics en ple centre de Barcelona, però els resultats són dubtosos

El futur pla especial per regular els apartaments turístics a tota la ciutat s'emmirallarà en alguns aspectes restrictius del pla d'usos de Ciutat Vella. Aquest pla d'usos fa tres anys que va limitar l'obertura de més pisos turístics al districte: només autoritza el trasllat de llicències per aconseguir la concentració de tots en un mateix edifici, un objectiu que l'Ajuntament espera assolir el 2019.

Aquesta setmana el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, va assegurar que l'aplicació d'aquest pla d'usos era “un èxit”. Els veïns, però, no pensen el mateix. “Amb el pla d'usos no hi ha hagut grans canvis, l'agrupació d'apartaments ha fet tornar antigues pràctiques de mobbing”, denuncia Gala Pin, de l'Associació de Veïns l'Òstia, de la Barceloneta. Així, esmenta tres casos en què el propietari ha aprofitat els problemes de solvència dels llogaters “per fer-los fora”. “No hi ha dades oficials, però els apartaments turístics il·legals han d'haver crescut força, els veïns tenen més sensació de presència turística”, afegeix.

“El problema de convivència hi és, i tampoc no hi ha voluntat ni capacitat de controlar-ho”, assenyala Reme Gómez, de l'Associació de Veïns del Gòtic. Segons xifres que va donar a conèixer aquesta setmana l'Ajuntament, en l'últim any i mig ha rebut 408 denúncies per molèsties causades per apartaments turístics. La meitat d'aquestes, al districte de Ciutat Vella. En aquest sentit, Reme Gómez parla del “cansament dels veïns”, que ja no denuncien les molèsties, o bé perquè han desistit o bé perquè ja han marxat del barri.

Segons el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, Lluís Rabell, s'està produint “una expulsió de la població autòctona” del rovell de l'ou de la ciutat: “Als anys setanta, Ciutat Vella tenia uns 200.000 habitants; ara en té poc més de 100.000.” “S'imposen mesures dràstiques en el sentit de tallar, de dir que ja n'hi ha prou.” En la mateixa línia es pronuncia Reme Gómez: “L'única solució possible és fer com a Nova York o San Francisco i prohibir-ho del tot.”

LA XIFRA

408
denúncies
per molèsties de pisos turístics s'han registrat a tota la ciutat l'últim any i mig. La meitat, a Ciutat Vella.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia