Àpats a 17,14 euros en la mostra del Tricentenari de la comarca de la Selva
L'associació d'hostaleria ofereix el menú borbònic o el de la consulta
Fins al 9 de novembre, disset establiments recuperen receptes i productes locals
Disset restaurants de la comarca de la Selva ofereixen fins al 9 de novembre, data de la doble pregunta de la consulta sobre el futur del país, quatre menús en el marc d'una mostra relacionada amb la commemoració del Tricentenari (1714-2014).
L'associació d'hostaleria de la Selva ha volgut reunir capítols de la història d'alguns dels seus municipis amb productes i receptes que han passat de pares a fills. La campanya selvatana del Tricentenari inclou quatre menús especials: el de la Diada, a 11 euros –és el menú diari o menú infantil–; el menú austriacista, que val justament 17,14 euros; el menú de la consulta, a 20,14, euros, i finalment, el més car, el borbònic, que costa 34,28 euros. És més car a causa de la introducció de nous impostos, sobretot el cadastre, que va imposar Felip V a partir dels decrets de Nova Planta.
Des de Sant Jordi
Disset dels trenta-cinc restaurants de l'associació d'hostaleria s'han adherit a la campanya, que va començar per Sant Jordi. El president de l'associació, Antoni Creus, considera que la iniciativa ajuda a recuperar dates simbòliques i productes que es trobaven en mercats de l'època, fa tres segles. Els menús inclouen articles de la terra, com el salsafí, la poma, el xai, les castanyes i el senglar. Creus és propietari del restaurant Grions, de Sant Feliu de Buixalleu.
L'Associació d'Hostaleria de la Selva ha editat 10.000 quadríptics de menús del Tricentenari i 500 cartells que es trobaran en restaurants participants, allotjaments, comerços, equipaments culturals i oficines de turisme.
LA FRASE
LA XIFRA
Cigrons a l'estil del 1714 o bolets de les reials guàrdies
Els disset establiments de la Selva adherits a la mostra del Tricentenari inclouen, en la seva oferta, alguns dels quatre menús, amb banderes ben visibles. Els dos bàndols que van lluitar en la guerra de Successió, els àustries i els borbons, tenen el seu menú.
A la Masia Gallart, ofereixen dos dels quatre menús: el borbònic i el de la consulta. Del primer, hi ha cigrons guisats a la catalana a l'estil del 1714; amb el menú de la consulta (el del president i de l'Oriol –Junqueras–), hi ha botifarra negra amb ou ferrat i mongetes de Santa Pau a l'estil de Berwick. A l'hotel Pinxo, hi ha arròs amb gambes i bolets de les reials guàrdies catalanes dins el menú austriacista.
La llista dels establiments adherits és: Cal Josep (Riells), Can Mariano, El Romaní, fonda Santa Anna i fonda Montseny (Breda), Can Puig (Sant Feliu de Buixalleu), La Fortalesa (Hostalric), Can Puig, Grions i el Rieral (Sant Feliu de Buixalleu), hostal Esteba (Caldes de Malavella), hostal Mallorquines (Sils), hotel Novotel (Riudellots de la Selva), hotel Pinxo i Masia Gallart (Santa Coloma), Mas Romeu (Lloret) i El Verdolet (Sant Hilari).
Tropes, combat a Arbúcies i Moragues
L'Associació d'Hostaleria de la Selva ha recordat episodis històrics com ara el combat d'Arbúcies, la victòria austriacista i els moviments de tropes entre Barcelona i França al voltant del castell d'Hostalric que justifiquen la campanya gastronòmica i comercial. A més, el general Josep Moragues, víctima de la repressió dels borbons després del final de la guerra de Successió, l'any 1714, va néixer a Sant Hilari Sacalm.