Societat

Nou restaurants de Cardona oferiran menús gastronòmics basats en la cuina del 1714

Totes les receptes han estat elaborades amb rigor científic i, tal com succeïa al segle XVIII, amb una majoria de productes locals

La cuina del 1714 es caracteritza per tenir força més espècies que les habituals de la cuina catalana i també per fer unes coccions lentes

Cardona va ser el darrer baluard de la Guerra de Successió. Els seus carrers i el castell encara avui expliquen com van resistir els diversos atacs de les tropes borbòniques. Ara, la vila proposa endinsar-se en la seva història també a través del paladar, degustant els mateixos plats que menjaven al 1714. Nou restaurants del municipi ofereixen a partir d'aquest diumenge plats i menús gastronòmics basats en la cuina del S.XVIII. Montserrat Coberó, experta en gastronomia històrica, ha explicat que es tracta d'una cuina “deliciosa, sorprenent i molt diferent de l'actual”. Totes les receptes han estat elaborades amb rigor científic i, tal com succeïa al 1714, amb una majoria de productes locals.

Amb motiu de la commemoració del Tricentenari, Cardona posa en marxa aquest diumenge el projecte ‘Sabors del 1714', una iniciativa per recuperar la cuina tradicional i històrica catalana del segle XVIII. L'alcalde de la població, Ferran Estruch, ha argumentat que es tracta d'un projecte “pioner”, ja que “hem anat engranant el sector turístic amb el de la restauració” i permetrà “visitar Cardona amb tots els sentits”. A més, Estruch considera que aquesta iniciativa ajudarà a “projectar la ciutat a nivell de país”.

En concret, la Fundació Institut Català de la Cuina i la Gastronomia Catalana han estat els responsables de començar a dinamitzar la cuina del 1714 a partir de la publicació d'una selecció de receptes contemporànies de la Guerra de Successió obra de la Doctora M. Àngels Pérez Samper, catedràtica d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona. Segons ha indicat una de les impulsores del projecte, Montserrat Coberó, “a partir d'aquesta selecció de les receptes més utilitzades pels catalans vam fer-ne una adaptació al llenguatge culinari actual”. “El nostre propòsit és que la gent que vingui a Cardona per fer una visita tematitzada del 1714 complementi l'oferta amb una experiència gastronòmica”, ha apuntat Coberó, perquè “acostar-se als fets històrics menjant els mateixos plats és una bona manera de fixar en la memòria tots aquests fets”.

Fruita per començar i dolços per acabar

A partir d'aquí, nou restaurants del municipi han inclòs a la seva carta un menú complert o bé uns quants plats de la cuina de l'època. Coberó ha explicat que la cuina del 1714 es caracteritza per “tenir força més espècies que les habituals de la cuina catalana” i també per “fer unes coccions lentes -generalment en olles o cassoles- perquè menjaven la carn molt més feta i, per tant, s'havia de coure durant més temps per quedar tendra i agradable al paladar”.

Pel que fa a l'estructura dels menús, l'experta gastronòmica ha explicat que era molt diferent a l'actual. Tot i que alguns elements poden sorprendre avui dia, Coberó ha explicat que “molts dietistes ho recomanarien”. Per exemple, a la cuina del 1714 col·locaven un plat de fruita com a entrant, la seguien els plats caldosos i les carns i, finalment, el menú es completava amb empanades farcides amb vegetals, peix o carn. Pel que fa a les postres, sovint eren dolços, tot i que Coberó ha explicat que “en el cas dels menús de casaments, abans de començar amb les postres dolces sovint introduïen un element agredolç per netejar el paladar com taperes o olives”.

Montserrat Coberó ha explicat que, com a qualsevol cuina, a principis del segle XVIII també hi havia la cuina de la gent benestant, però “la majoria de plats que hem incorporat no són exclusius de les elits, sinó de la gent senzilla i normal”. Amb tot, la impulsora del projecte ha apuntat que algun dels plats, com l'estofat de vedella, “molt probablement només el feien uns quants dies a l'any i coincidint amb festes assenyalades perquè no tothom s'ho podia permetre”.

La utilització de les espècies en la majoria dels plats “arribava a totes les capes socials”, tot i que “evidentment les classes benestants les utilitzaven amb més quantitat i diversitat i també de procedències més exòtiques”. Entre els plats que els restaurants han afegit a les seves cartes s'hi troben propostes com l'escudella de carabassa amb arròs, el bacallà amb mel, l'estofat de carn de moltó o el brou de gallina amb carn d'olla i rovell d'ou.

Cardona incrementa un 30% els turistes des de principis d'any

Cardona organitza durant aquest 2014 tot un seguit d'activitats coincidint amb la celebració del Tricentenari. Per això, des de principis d'any el consistori ofereix itineraris guiats i teatralitzats pel Castell de Cardona i també pel nucli històric del municipi.

A més, la ciutat també ha sumat esforços amb Manresa per donar a conèixer els fets de 1714 a la Catalunya Central a partir d'ofertes especials en les rutes guiades. El batlle, Ferran Estruch, ha explicat que des de principis d'any, la fortalesa del Castell ha incrementat un 30% el nombre de turistes i “les perspectives de reserves i visitants són molt bones”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.