Societat

LA CRÒNICA

Corrandes sota la pluja

De les corrandes de Beget, als romanços, nyacres, garrotins o albaes. La cinquena edició del combat de corrandes de Montagut va aplegar participants d'arreu del país en un recorregut per les diferents varietats de glosa popular. L'enginy, la rapidesa mental i l'art per trobar la rima són vitals en una lluita dirigida per la ponicana Marta Rius, que anava marcant el format que haurien de seguir les gloses i les temàtiques. Per començar, com mana la tradició, els glosadors havien de presentar-se i dir el número que calçaven de sabata seguint la tonada de la corranda garrotxina, però abans de començar els van sumar una altra complicació: la proposta que felicitessin la ponicana pels quaranta anys que celebra avui va prosperar. I els competidors, amb més o menys traça i una bona càrrega d'ironia, se'n van sortir.

La política, el model territorial o la realitat cultural i lingüística van ser altres dels temes que es van tocar en el combat, organitzat pel Grup de Joves de Montagut i Arran Garrotxa. La meteorologia, però, també hi va ser doblement present. El sol i la xafogor inicial –“aquí ningú no és feixista / tots esteu d'esquena al sol”– i estrofa rere estrofa, van derivar cap a un xàfec primaveral, però sense deixar de banda en la rima l'esperit solidari de la jornada: “Que continuï bé la farra / encara que vingui pluja. / Consumiu tots a la barra / per salvar Sant Aniol d'Aguja.” I és que els beneficis de la festa es destinaran a la rehabilitació del refugi.

L'aiguat, però, no va trastocar la festa. Glosadors, músics, jurat i públic van agafar els estris i les cadires i van continuar el combat al casal. Entre els participants, diversos mestres de la disciplina, com ara la guanyadora del concurs, la sabadellenca Laia Pedrol; el diverses vegades rei de les nyacres d'Espolla, Ferriol Macip; o un dels glosadors més populars, el cantant Francesc Ribera, Titot, que sense pèls a la llengua va dedicar un irreverent garrotín als membres del jurat: “Us presento ara la Rut, / que és simpàtica i astuta / no pas com els del jurat, / que són tots uns...”

Els encarregats de decidir les successives eliminacions eren enguany per Josep Maria Tegido, Gustinet d'Espolla, organitzador de la trobada de cantadors d'Espolla; Xevi Baca –president de Ràdio 90– i l'actriu Agnès Busquets, membre de l'equip de Polònia a TV3.

A còpia de rimes i xarrups de ratafia i cervesa, la jornada va continuar al vespre amb l'actuació del grup Eina. Abans, l'havien precedit l'exhibició de talla de fusta de l'escultor garrotxí Kiku Pujol i una cercavila de l'associació cultural Terra Aspra, amb el ball dels gegants del municipi, l'Esparver i la Coralí, la colla local de cavallets, el drac Niol i de les colles bastoneres Picadits, de Vilassar de Mar, i Cop de Garrot, de Berga. El dinar popular va estar precedit, a més, d'un vermut-tertúlia sobre la independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia