Com fer durar l'èxit de les flors?
La millor edició de la mostra posa sobre la taula el risc de massificar el Barri Vell
Es vol atreure més visitants entre setmana i descentralitzar així l'allau de turistes
L'èxit de Girona, Temps de Flors és inqüestionable. Aquesta 59a edició, més que mai, està demostrant que és una mostra massiva amb un poder d'atracció únic per la capital gironina. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, admetia en el ple d'aquesta setmana: “Dilluns ha estat segurament el millor de la història”, i és que tothom va coincidir que, malgrat ser un dia laborable, semblava un dia de cap de setmana.
Tota la setmana està sent una autèntica allau de visitants a la ciutat, que els dos caps de setmana haurà vorejat el ple també en l'àmbit hoteler. Un èxit, però, que alguns temen que acabi girant-se en contra. En el ple d'aquesta setmana diversos grups a l'oposició van preguntar quin és el camí a seguir per no sobreexplotar un espai com és el Barri Vell de Girona, punt central de la mostra, sense perdre aquest gran poder d'atracció i d'impacte econòmic que suposa per a la ciutat de Girona aquests nou dies de flors cada any. Alguns apunten la possibilitat de descentralitzar la mostra a altres punts de la ciutat per evitar les grans concentracions.
El govern de Girona va deixar clar des de l'inici del mandat la voluntat de reforçar la fórmula d'èxit que des de fa anys és Girona, Temps de Flors i introduir-hi més elements que potenciessin encara més l'esdeveniment. El mateix Puigdemont va indicar fa pocs dies que “l'aposta veritablement és descentralitzar, però més que fer-ho per territori, fer una descentralització de visitants al llarg de la setmana, és a dir, que vingui més gent entre setmana”. La regidora de Turisme i Comerç, Coralí Cunyat, també va defensar que la mostra arriba aquest any a Vistalegre, fins a la plaça Europa i Sant Narcís, amb la voluntat de garantir aquest efecte que permeti descongestionar sense perdre l'impacte econòmic que suposa per a la ciutat.
Els imprescindibles
Tot i això, els organitzadors són conscients que la llarga trajectòria de l'exposició de flors fa que, malgrat incorporar espais més allunyats del Barri Vell, sempre hi hagi una multitud que vulgui veure les zones més característiques de la mostra.
El portaveu d'ICV, Joan Olòriz, donava al bloc la seva visió i el temor que “les cues i l'amuntegament no acompanyin una oferta que necessita més de respir que de caure en la síndrome del metro de Tòquio”. També el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va expressar la preocupació per la sobreexplotació, aquesta setmana, del Barri Vell de la ciutat. És una pràctica habitual dels gironins que la visita a l'exposició de flors s'eviti fer durant els caps de setmana per evitar les grans cues, però fa difícil pensar que una tradició arrelada entre gironins acabi provocant rebuig per les molèsties que genera.
L'exposició a la Casa Pastors, sense accés adaptat
L'exposició artística de la Casa Pastors està tenint gran èxit de públic, però en el ple de dilluns es va fer notar a l'equip de govern la manca d'un accés adaptat per a persones amb cadira de rodes o amb problemes de mobilitat. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va admetre aquest fet i va lamentar de manera especial que això no permetés que Domènec Fita pogués acudir a la inauguració de la mostra d'artistes gironins. Puigdemont va explicar que “l'ascensor que hi ha no està operatiu perquè la Generalitat el va donar de baixa” i no s'ha pogut posar en servei per aquesta mostra.
Tot i això, Puigdemont va qualificar de “brillant” la mostra que es fa a les sales de l'antiga Audiència de Girona. Això sí, el ple va suposar que s'enfrontessin CiU i el PSC amb el rerefons de la col·lecció Santos Torroella, on aquests grups tenen posicions contraposades. Puigdemont, contestant a una pregunta d'un regidor socialista, va afirmar que encara se segueix pendent que els familiars acceptin l'herència d'una col·lecció que s'exposarà a la Casa Pastors. L'alcalde va retreure als regidors socialistes que no assistissin a la inauguració i els va demanar que “superessin el ressentiment”. La portaveu del PSC, Pia Bosch, va argumentar l'absència per una reunió del grup municipal. El regidor del PSC Quim Bonaventura va lamentar que ell, encara que hagués volgut, no hi hauria pogut accedir perquè va amb cadira de rodes.