Societat
JOSEP M. VILLENA I SEGURA
PRESIDENT DE LA TAULA PER LA INFÀNCIA I L'ADOLESCÈNCIA DE CATALUNYA (TIAC)
“La Lomqe significa un atac a la convivència i la cohesió”
“La Lomqe és la imposició d'un sistema retrògrad que polititza l'educació i estableix competitivitat”
“La llengua és la forma d'expressió més important d'una cultura”
El president de la Taula per la Infància i l'Adolescència de Catalunya (TIAC), Josep M. Villena i Segura, que aquest vespre serà entrevistat per El Punt Avui Televisió en el programa L'illa de Robinson, exposa les repercussions que suposaria l'aplicació de la Lomqe en l'educació catalana.
Per què és important donar suport actiu a l'escola en català?
La llengua és la forma d'expressió més important d'una cultura. Expressar-se en català és un dret fonamental de tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, en especial dels infants, que tenen el dret i l'oportunitat d'accedir amb igualtat de condicions al coneixement del català i de la seva cultura, independentment de la seva llengua d'origen.
Quines repercussions pensen que tindria l'aplicació de la Lomqe en l'educació catalana?
Significaria un atac a la convivència i a la cohesió social per a la qual s'ha treballat durant molts anys, en una Catalunya on es parlen de forma habitual quaranta llengües diferents. La Lomqe és la imposició d'un sistema retrògrad, autoritari, que polititza l'educació i estableix competitivitat entre els alumnes; a curt termini significaria exclusió social i marginació. Seria la millor manera per empitjorar l'educació i, per tant, la societat.
Ha d'introduir-se el castellà a les escoles com a llengua vehicular i d'aprenentatge?
L'experiència de trenta anys d'escola catalana ha garantit aconseguir les competències lingüístiques necessàries utilitzant també el castellà sense obligatorietats ni percentatges. Introduir-la ara és innecessari i no obeeix a criteris pedagògics, sinó polítics.
Què reivindiquen en la concentració del 14-J convocada per Som Escola?
La insubmissió i la desobediència civil són formes de rebutjar i oposar-se a unes polítiques injustes imposades per la força. Una altra forma d'oposar-se és la de manifestar-nos col·lectivament, d'una manera festiva i reivindicativa, amb una mobilització que recorrerà el centre de Barcelona amb el lema Per un país de tots, decidim escola catalana. Fem una crida a mobilitzar-nos i a utilitzar la nostra capacitat de convocatòria personal i col·lectiva utilitzant les xarxes socials per aconseguir aquests objectius.
Què esperen aconseguir?
Continuar amb el model vigent d'escola catalana i el dret a decidir el propi model educatiu, un model que ha permès que els alumnes comprenguin i s'expressin perfectament en català i en castellà i que es puguin comunicar amb alguna altra llengua internacional amb normalitat. També que no s'utilitzi la llengua per a altres objectius polítics.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.