Societat

seguretat

Interior apedaça els Mossos amb un director provisional

El conseller Espadaler situa el secretari general d'Interior, Josep Martínez, al capdavant de la policia en espera de trobar un responsable definitiu

El govern aprova el cessament de Manel Prat

El cos dels Mossos d'Esquadra depèn des d'ahir del secretari general del Departament d'Interior, Josep Martínez, que assumirà el càrrec de director “en funcions”. La situació de provisionalitat ve forçada per la dificultat del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, per trobar un relleu per al càrrec que durant tres anys ha ostentat Manel Prat, que va presentar la seva dimissió la setmana passada i que ahir va ser acceptada pel govern.

Tot i que fonts de la conselleria havien indicat que el cessament de Prat aniria acompanyat de l'immediat nomenament del seu substitut, la sorpresa va saltar ahir en fer-se públic que aquesta segona part del programa no s'havia executat segons les previsions i que el càrrec quedava vacant. Per remeiar la situació i no generar una sensació de buit de poder en un moment en què el cos dels Mossos d'Esquadra torna a ser qüestionat per l'actuació d'ordre públic en relació amb el desallotjament de Can Vies, al barri de Sants de Barcelona, el conseller va decidir assignar la responsabilitat del cos al secretari general del Departament d'Interior, Josep Martínez.

En un comunicat emès per la mateixa conselleria ahir al migdia es deixava clara la provisionalitat de la mesura advertint que “Martínez assumirà les funcions d'aquest càrrec de manera transitòria fins que el govern nomeni el nou director general de la Policia”. Fonts de la conselleria van explicar que, si no s'havia completat el relleu al capdavant del cos, era per la dificultat de trobar el candidat idoni i van dir que el conseller no vol actuar amb precipitació.

La presència de Prat a Interior suposava, des del punt de vista polític, un element més de l'equilibri de forces entre CDC i Unió en el govern, ja que Prat –nomenat al seu dia per Felip Puig– era l'home de Convergència en una conselleria governada, per primer cop, pel partit que lidera Duran i Lleida. Ningú no ha dit que el relleu de Prat no hagi de mantenir aquesta norma no escrita de l'equilibri entre els socis de la coalició nacionalista, i aquesta podria ser la causa dels problemes per concretar el nomenament.

La situació d'interinatge al capdavant de la policia no és una situació nova. Entre el març del 2009 i el gener del 2011, el cos va ser dirigit de manera provisional per Joan Delort, que va assumir la tasca quan el conseller Joan Saura va destituir Rafael Olmos i va exercir de director en funcions fins que Felip Puig va nomenar Manel Prat.

El secretari general d'Interior és home de la màxima confiança d'Espadaler i, com el conseller, procedeix d'Osona, tot i que va néixer el 1963 a Baez (Jaén). A Osona, Martínez va iniciar la seva activitat professional com a funcionari tècnic als ajuntaments de Vic i Torelló, fins al 2002. El 2003 va aterrar a l'administració de la Generalitat, per mitjà del democratacristià Josep María Pelegrí, per ocupar una subdirecció general a Governació.

LA XIFRA

2
anys
va dirigir de manera interina els Mossos Joan Delort, entre Rafael Olmos i Manel Prat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia