Girona retirarà l'escala de la Lleona per evitar que s'hi facin petons al cul com a prevenció per la grip A
S'avisarà els guies perquè quan expliquin la llegenda recomanin no besar l'estàtua
La saliva és un dels transmissors de la grip A, i per aquest motiu l'Ajuntament de Girona ha decidit dificultar l'accés al cul de la Lleona com a mesura de precaució. La responsable de Mobilitat i Via Pública, Isabel Salamaña, va explicar ahir el resultat d'una conversa que va tenir amb l'alcaldessa, Anna Pagans, en vista del risc de contagi de la grip A: «Vam decidir curar-nos en salut i per precaució retirar l'escala.»
A més a més, s'informarà tots els guies turístics que passen per la ciutat de la decisió de retirar l'escala com a prevenció i per reduir els riscos de contagi per a la grip A. Així mateix, es demanarà als guies turístics que optin per explicar la llegenda –que diu que tothom qui vol tornar a la ciutat ha de fer un petó a l'estàtua– que recomanin que no es faci el petó.
Coordinació amb Salut
Curiosament, el responsable de promoció de la salut, Joan Olòriz, desconeixia ahir la decisió de treure l'escala per evitar contagis de grip A. De fet es va mostrar sorprès, i considera que la línia a seguir «és treballar braç a braç amb el Departament de Salut i elaborar un protocol de ciutat». De fet, en les últimes setmanes l'equip de govern ha anat fent reunions per establir el protocol d'actuació per als treballadors municipals, en especial en àrees com ara les d'informació al ciutadà i de serveis socials, que mantenen contacte directe amb molta població.
Per això la previsió és que en els propers dies les reunions internes i amb Salut permetin elaborar un protocol. «Entenc que no hem de deixar de fer res del que ens pertoca, però cal defugir l'alarmisme», va afegir Olòriz.
Recomanació higiènica
La consellera de Salut, Marina Geli, va dir ahir en la seva visita a les obres del nou centre sociosanitari del Parc Hospitalari Martí i Julià, que les mesures que es prenen per evitar que es facin petons al cul de la Lleona de Girona o d'altres que s'han previst no s'han de prendre com un motiu d'alarma del virus de la grip A, sinó com una recomanació bàsica d'higiene davant de conductes habituals. El que s'hauria d'haver fet sempre abans de fer un petó al cul de la Lleona «és netejar-lo amb un mocador», va considerar Geli. «Les recomanacions que tornem a dir de rentar-se les mans o de tapar-se a l'esternudar són mesures higièniques que serveixen no només per impedir la propagació de la grip, sinó tota una sèrie de malalties», va afegir la consellera. La decisió de Girona s'afegeix a la recomanació de no fer petons a la Verge del Tura d'Olot i pot passar el mateix quan s'acosti Sant Narcís. Haurà de ser el Bisbat de Girona que prengui la decisió final, tot i que des de sempre quan els fidels besen la imatge del sant ja hi ha un mocador perquè es netegi cada vegada.
Geli: «No té sentit tancar les escoles per la grip»
Respecte del virus de la grip A, la consellera Marina Geli va considerar, en la seva visita al nou centre sociosanitari de Salt, que «no té sentit tancar les escoles ni retardar l'inici del curs, ni tancar les aules», i va dir que el departament actuarà com sempre posant a disposició de tothom els serveis epidemiològics de les diferents delegacions territorials. Geli va considerar «probable» que a partir de l'octubre arribi una primera onada de grip A, però que això no suposa més gravetat dels casos, sinó una major extensió arreu del territori. La consellera va dir que l'hivern que ha passat a l'hemisferi sud, sense vacuna de la grip A, és un bon indici perquè no s'hi ha registrat cap complicació especial. «En països com ara Xile i Austràlia, la difusió del virus no ha augmentat gaire i la seva gravetat, tampoc» va dir Geli, que hi va afegir que a Catalunya hi haurà disponibilitat de la vacuna.
Geli va visitar les obres del centre sociosanitari saltenc, que, amb una superfície de 6.006 metres quadrats construïts, ha costat 16.595.744 euros. Tindrà cent vint llits i cinquanta places d'hospital de dia.
La consellera va col·locar la primera pedra del nou consultori local de Sant Jordi Desvalls, i a Lloret va fer una visita d'obres al CAP del Rieral. Allà va afirmar que aquest equipament entrarà en funcionament a principis de l'any vinent, ja que el projecte s'ha desenvolupat segons el calendari previst. Geli va remarcar la necessitat d'aquest equipament per a Lloret.