Societat

Més de 720 avis van ser víctimes de maltractaments l'any passat

En el primer trimestre de l'any hi ha hagut 181 denúncies per abusos a gent gran i 195 casos atesos

També rebran formació específica els tècnics d'atenció del 112

En tot l'any passat, 722 persones de més de 65 anys van ser ateses com a víctimes de violència domèstica. Durant el primer trimestre d'aquest any n'hi ha hagut 195 casos.Vistes aquestes dades del Departament d'Interior, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, considera que cal afavorir que es coneguin tots els possibles casos de maltractaments a la gent gran i alhora promocionar conductes de bon tracte. Munté i el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Lanaspa, van presentar ahir la campanya Patrimoni de la humanitat, que sensibilitzarà la població tant en la necessitat de prevenir com de denunciar.

Els experts i els professionals que treballen amb gent gran fa temps que adverteixen que el maltractament és un fenomen en risc d'expansió, tot i que és difícil comptabilitzar-ho. La campanya destaca els valors de les persones grans i dóna a conèixer els recursos existents per denunciar abusos. El progressiu envelliment de la població, va recordar Munté, així com la transformació de les estructures familiars i els canvis en la concepció social dels ancians fan preveure un increment de les situacions de maltractaments.

“Em temo que la realitat és molt pitjor del que diuen les estadístiques”, va advertir Lanaspa, perquè els abusos als ancians és encara un fenomen molt silenciat a causa de la fragilitat de les víctimes.

Formació específica

La campanya arribarà amb fullets i pòsters a 212 llars de jubilats i centres de persones grans, consells comarcals, ajuntaments, diputacions, farmàcies, centres de serveis socials, escoles, centres d'atenció primària i comissaries, i també se'n farà una campanya publicitària. Rebran formació específica els tècnics d'atenció al telèfon 112. A més, Benestar Social continuarà impartint formació sobre el protocol de prevenció d'aquests maltractaments a professionals de la salut, mossos d'esquadra, professorat de cicles formatius d'atenció a la gent gran i tota mena de professionals que pel seu contacte amb ancians puguin detectar-ho.

LES FRASES

El maltractament a les persones grans és un fenomen que està en risc d'expansió
Neus Munté
consellera de benestar social i família
Em temo que la realitat dels abusos a la gent gran és pitjor del que diuen les estadístiques
Jaume Lanaspa
director general de la fundació la caixa

Un fenomen molt silenciat

Tot i que és un fenomen molt silenciat, perquè és difícil que una persona gran reconegui i denunciï que no és ben tractada per un familiar o un cuidador, l'any passat hi va haver 751 denúncies i es van atendre 722 víctimes, segons el Departament d'Interior. El 2012, 707 denúncies i 716 víctimes; i el 2011, 716 denúncies i 664 víctimes.

La franja d'edat que concentra més casos és la de 65 a 79 anys i són sobretot dones. La Generalitat ja va impulsar el 2012 un protocol que estableix eines concretes per ajudar a detectar un maltractament. Aquest any es farà una prova pilot per impulsar quatre xarxes de coordinació territorial que redactaran protocols propis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Inauguren el nou centre cívic el Molí que donarà servei a més de 2.700 persones

LLORET DE MAR

Es veïns dels barris de muntanya de Molins de Rei indignats perquè fan curt amb les cisternes d’aigua

Molins de Rei

Adif ha executat el 65% del soterrament de les vies a Sant Feliu que enllestirà el 2025

Sant feliu de llobregat
Societat

Els socorristes reben vint vegades la dosi segura de radiació solar

Barcelona
Ciència

Mor Maxine Singer, la científica que va posar les normes sobre l’enginyeria genètica

Comencen les obres per fer 192 pisos de lloguer social a Tarragona

Tarragona

Detecten 479 punts d’aigua nous susceptibles d’allotjar una tortuga en perill

RIUDARENES
societat

L’Espai Cràter inaugura una experiència immersiva sobre volcans

olot
sanitat

Entra en funcionament l’ampliació del CAP Rocafonda-Palau de Mataró

Mataró