La vida social
L'embruix de Llers
L'organització de la fira Fes-te Bruixa fa un esforç per divulgar el passat i present màgic del poble
Estrenen el ball de bruixetes i la complementen amb tallers i xerrades
L'aposta d'enguany
ha estat aprofundir
en l'ambientació i els ornaments als carrers
La diada màgica de Sant Joan permet als veïns de Llers reivindicar el seu passat de bruixes al voltant de la plaça del Ramal. Centenars de persones van assistir ahir a la quarta edició de la fira Fes-te Bruixa, que per primer cop ha impulsat en solitari un col·lectiu popular que encapçalen Anna Admetlla i Nuri Llinares, i que enguany ha apostat per aprofundir en l'ambientació i la tematització de les parades del mercat esotèric d'herbes remeieres, articles màgics, artesania i productes naturals. Un dels carrers, per exemple, es va guarnir amb milers de potes de pollastre dissecades. I els restauradors hi van posar el granet de sorra amb bales de palla com a seients per a les terrasses i menús adients a la festa esotèrica.
Els mals averanys dels meteoròlegs, que preveien pluja durant la jornada, no es van complir. En molts indrets de l'Empordà el sol va aguantar i va contribuir que, a Llers, l'afluència de públic fos molt elevada, especialment abans de l'hora de dinar. Entre les novetats d'enguany, al migdia es va estrenar el ball de bruixetes, amb una coreografia preparada per una colla de nenes d'entre 7 i 9 anys que vestien amb la indumentària típica de les bruixes però amb tonalitats molt més acolorides.
A primera hora, Carme Frigola va guiar una petita caminada per observar algunes de les plantes remeieres que creixen a la zona de les Garrigues. I al llarg de tota la jornada el públic va participar en diferents tallers per confeccionar rat-penats, aranyes i altres objectes relacionats amb la bruixeria.
La parapsicòloga Carme Joan, coneguda com “la bruixa de Llers”, també va explicar en una xerrada conjunta amb Xavier Hereu les condicions que fan dels entorns de la població una terra procliu per a les pràctiques esotèriques, recollides en una tradició que comprèn diversos segles. Hi va haver altres conferències sobre el món metafísic o la història de les bruixes oficials del poble, resumida per la gemmaterapeuta Gemma Paraire. I diverses activitats per als més petits, com ara narracions de contes i un home del sac que recorria el poble amb el seu carretó musical.
Al capvespre, a l'aparcament de l'antic ajuntament, es va interpretar el ja tradicional ball de les bruixes “amb un ritual màgic que serveix per cloure la fira i en què els assistents poden escriure els seus desitjos de salut i felicitat en papers que es cremen al final de l'espectacle”, va destacar Admetlla. La valoració de les organitzadores és satisfactòria i l'any vinent esperen mantenir el sistema d'aquesta edició amb alguns canvis i novetats.
Sopar màgic de revetlla
L'inici de la festa, el va marcar el sopar embruixat que la nit anterior es va fer a la sala del castell de Llers, on l'any passat es va inaugurar la recuperació de la torre de l'homenatge. La revetlla va estar amenitzada pels grups Festorum de 5 i les bruixes del poble i va finalitzar amb una recepta ineludible en la nit màgica del solstici d'estiu, l'elaboració d'un beuratge que va servir per invocar la salut i el final dels mals del planeta.