Societat

Els nous usos populars del sòl en cent fotografies

El Museu de la Vida Rural i el Centro Huarte coprodueixen ‘Agroperifèrics', una reflexió sobre la capacitat d'inventar paisatges

El projecte mostra els horts periurbans de la corona metropolitana

La proliferació d'horts periurbans és un fenomen que ve de lluny però que s'ha accelerat en els últims anys. Rotondes de carretera, antic sòl industrial i de conreu professional, zones entre la via del tren i les cases... Qualsevol espai sembla bo per cultivar-hi uns tomàquets, avituallar el rebost i donar una sortida al temps lliure.

El Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí i el Centro Huarte de Arte Contemporáneo (Navarra) han produït una exposició que vol reflexionar sobre la capacitat de l'individu com a constructor de llocs i inventor de paisatges. El projecte s'anomena Agroperifèrics i és una proposta visual del fotògraf Ignasi López amb textos de Marta Dahó. L'exposició, de cent fotografies, es pot veure fins al 5 d'octubre al museu espluguí. També inclou espais de documentació, una jornada teòrica i un taller.

En el trajecte cap a la feina, López es troba amb vuit “assentaments” alegals, dedicats a l'horta. “Hi ha gent que mai veu aquests submons. Jo he volgut conèixer la gent que hi treballa. Molts són jubilats de la indústria que ocupen antics conreus i infraestructures”, explica. No sols construeixen paisatges en llocs inversemblants sinó que també usen eines de conreu “noves”, provinents de la cultura industrial.

D'ocupes a l'hort

Segons Marta Dahó, “són paisatges vivencials en zones no pautades”. Com ara el nus d'accés viari de la C-59 a Santa Perpètua de Mogoda, on sols hi havia una caseta de servei elèctric i durant dues dècades va ser ocupat per vint famílies per fer-hi l'hortet. Ja no hi són. El 2010 van ser desallotjats per ordre del propietari del sòl, la Generalitat. Ara està erm. “La crisi ha portat una cosa bona: els nous usos del sòl per la pressió de la gent, que s'ha adonat de la importància d'aquests indrets.” Un sòl que “cada cop serà més difícil de trobar per a usos alegals, perquè estarà més administrat”, segons pronostica Dahó.

LA FRASE

Cada cop el sòl estarà més administrat i serà difícil trobar-ne per a usos alegals
Marta Dahó
COAUTORA d'‘agroperifèrics'


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia