PATRIMONI
Polèmica per la DOP Mongeta del Ganxet
Amos del nom
La retenció d'uns pots de conserva al Bages revifa la protesta de productors vallesans
Volen que es modifiqui la DOP
La polèmica per l'impacte que la denominació d'origen protegida Mongeta del Ganxet, aprovada per la UE l'any 2012, ha tingut en els productors vallesans d'aquest llegum s'ha revifat en les darreres setmanes, arran de la intervenció d'una partida de pots de mongetes cuites en un supermercat de la comarca del Bages que havien estat envasades per una empresa del Bages, però que procedien d'una finca del Vallès Oriental. Segons la reglamentació, només estan autoritzats a envasar mongeta del ganxet amb aquest nom en l'etiqueta empreses envasadores del Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme i part de la Selva.
El fet torna a posar sobre la taula el problema amb què es troben productors del Vallès Oriental que venen les mongetes a empreses de fora de l'àmbit de la DOP que no poden etiquetar-les amb aquest nom. La presidenta de l'organització agrària Asaja, Rosa Pruna, assegura que en aquesta situació s'hi troben la majoria dels productors de mongetes i que l'arrel del problema és que l'any 2012 es va canviar la denominació de la DOP, es va suprimir la referència geogràfica Vallès-Maresme i es va deixar només el nom de la varietat. “El problema és que es van apropiar de la varietat, i això no es pot fer”, assegura Pruna, que ha demanat un canvi en la reglamentació en una carta al conseller d'Agricultura. Es queixa que “més del 90% dels productors no es van assabentar del canvi”. “Per això vam recollir unes 150 firmes per tirar-ho enrere.”
“Hem arribat a la conclusió que NI cap consell regulador, NI cap DOP, ni el Departament d'Agricultura tenen dret d'apropiar-se del nom i la varietat de la mongeta del ganxet, que és patrimoni de la pagesia catalana”, afirma el pagès Vicent Pont. El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries de la Generalitat, Domènec Vila, diu que “es van seguir tots els tràmits legals d'informació i participació i no es va presentar cap al·legació en el seu moment”. Segons el gerent de la Cooperativa Agrària Comarcal, Manel Conill, "la DOP certifica la qualitat del producte", però es mostra obert a "revisar tot el que es pugui millorar".