Societat

Argentona commemora el 1714 amb un càntir únic

Aquesta Fira de Ceràmica i Terrissa del Maresme és la més important de l'estat espanyol i aquest any té com a convidat especial l'Àsia en la mostra de cinema

La Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa d'Argentona, que es celebra el 2, 3 i 4 d'agost, aquest any vol fer una commemoració especial al 1714. Per això, el Museu del Càntir, que organitza la fira, ha fet una peça única per aquesta ocasió, va explicar a aquest diari el seu director, Oriol Calvo. Es tracta d'un càntir que emula els del segle XVIII i com a decoració s'ha dibuixat un soldat català de la Coronela, l'exèrcit que va lluitar contra les tropes borbòniques. Aquesta il·lustració ha estat extreta d'una rajola d'oficis, va indicar Calvo. La peça, de la qual s'han fet 3.700 exemplars, té 22 centímetres de diàmetre, 11 de base i ha estat modelat a torn, pintat a mà en policromia i completament vidrat, va detallar el Museu.

Aquesta Fira és una prova que la ceràmica viu i conviu amb altres modalitats artístiques. Així ho demostra el ceramista i artista francès Ivan Levasseur que, aquest any interpreta el concert “Le son de la Terre” (El so de la Terra) amb instruments de fang fets per ell mateix, que tindrà lloc avui a les onze del matí a la plaça de l'Església.

La ceràmica també ha arribat a la gran pantalla. En el marc de la fira , Argentona acull X Mostra de Cinema sobre Ceràmica amb pel·lícules relacionades amb aquest art. Calvo va dir que aquest any el convidat especial de la mostra cinematogràfica és Àsia i, per aquest motiu, hi ha projeccions de documentals etnogràfics sobre com es fa la terrissa en pobles de la Xina o Japó. Avui hi ha un documental sobre la ceràmica en les localitats japoneses d' Onda i Koishibara.

La Fira d'Argentona, que és un circuit urbà, és la més rellevant de l'Estat espanyol i hi acudeixen artistes internacionals. Calvo ha confirmat que aquest any hi ha representació d'Itàlia, França, Àustria, Portugal, Regne Unit, Holanda i el Marroc. Això atrau a un gran nombre de públic i cada any entre 35.000 i 40.000 persones van aquesta fira.

A més, els assistents poden acudir a les exposicions de ceràmica contemporània de l'artista croata “Hanibal Salvaro. Nous diàlegs transmediterranis”, així com la de la austríaca “Gundi Dietz, Magic Skin, Porcelain Sculpture”.

Aquesta fira també busca una participació del públic. Durant els tres dies hi ha el taller del Torn perquè els nens experimentin amb el fang. “La ceràmica s'aprèn potinejant”, va assegurar Calvo. Pels grans, el cap de setmana hi va haver el taller Rakú on van poder pintar i coure peces de terrissa o les demostracions de terrissa a càrrec de l'artista Josep Matés.

A més, avui hi ha la Gran Xarbotada on els participants aixequen càntirs de 10 a 200 quilograms.

Com cada any, la Fira es tanca amb la tradicional trepitjada de fang. “La ceràmica és vista com una cosa molt delicada que es trenca i, per això, sempre li diuen els nens que no la toquin. En canvi, aquí els hi diem que la trepitgin, la trenquin i els més menuts acaben replets de fang, ells mateixos són una figura”, va bromejar Calvo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.