Societat

Societat

Investigacions insòlites

Un equip d'experts en fenòmens paranormals du a terme investigacions en diversos equipaments municipals gironins

Gran part de la tasca se centra en l'estudi de les anomenades veus electròniques

La Societat de Fenòmens Paranormals de Girona és una entitat formada per apassionats d'aquells temes que desafien la raó i que entren en el terreny –qüestionat per molts– de la fenomenologia batejada com a paranormal. Format per un reduït grup d'investigadors del Gironès, la Selva, l'Alt i el Baix Empordà, la Garrotxa i el Pla de l'Estany, aquest equip aposta pel rigor i la sensibilitat, allunyant-se de l'efectisme que, en moltes ocasions, per a bé o per a mal, acompanya aquest enigmàtic món. I ho fan amb la voluntat d'aproximar-s'hi amb sensibilitat i respecte. Res a veure, doncs, amb els cercadors de fantasmes d'alguns efectistes programes de televisió. Ara han demanat autorització per dur a terme una investigació a la Casa Pastors, a Girona, un punt calent, diuen, de la geografia paranormal gironina. Però en el seu treball de camp destaquen les investigacions al mas Busquets de Sils, un epicentre de fenòmens molt freqüentat per parapsicòlegs i investigadors, o el seu intens treball durant mesos a Sant Feliu de Guíxols, als equipaments de l'antic hospital, el monestir i Les Vetlladores. Aquests són alguns dels exemples de la seva tasca, a banda de recerques privades a petició de particulars i que no es fan públiques.

Les veus electròniques

El treball principal del grup són, segons explica Josep Ros, les psicofonies, també conegudes com a veus electròniques. Es tracta de gravacions en què apareixen veus, algunes de molt clares –en altres casos, cal posar-hi imaginació, també és cert–, que en el moment en què es produeix l'enregistrament no són audibles pels presents però que són captades a través de l'aparell. Inquieta, però no aterra, escoltar: “He de marxar fora!”, aconseguida a les tres de la matinada a l'imponent cementiri de Sant Feliu de Guíxols, o les emocionants peticions d'ajuda d'uns nens als mas Busquets, a Sils. Tot plegat contribueix a incrementar el misteri –i la inquietud, també és cert–, però és inherent al fenomen; però com a mínim inviten a la reflexió i a la recerca d'allò insòlit i fascinant, com fan aquests investigadors

Hi ha una dicotomia en el si de la mateixa entitat, tot i l'absoluta sintonia del grup: una part, encapçalada pel mateix Ros, Jordi Oriol i Xavier Roca, seria la branca racional, aquella que, amb l'ajuda de la tècnica busca el sentit a fenòmens com ara les psicofonies. “Incorporem càmeres de visió nocturna, detectors de moviment i de camps electromagnètics per mirar de trobar una explicació –raona Ros– que ens serveixi per obtenir alguna pista que permeti descobrir què hi ha al darrere d'aquest i d'altres fenòmens.” A l'altra part, Carles Cabaño, Sílvia Tresserres i Darya Tolcachova representen la part més sensitiva o espiritual, si es vol, aquella que percep sensacions que, en alguns casos, desafien la raó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.