Societat

Una mostra recorda els vint anys de la mort de Vallmajó

El Museu de l'Exili i el GEES inauguren avui l'exposició ‘Africa al cor. El conflicte ruandès vist per Joaquim Vallmajó'

Recull el testimoni que va deixar el missioner assassinat en cartes i fotos

El Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera i el Grup d'Empordaneses i Empordanesos per la Solidaritat inauguren avui l'exposició dedicada al missioner de Navata Joaquim Vallmajó, assassinat a Ruanda fa vint anys. Africa al Cor. El conflicte ruandès vist per Joaquim Vallmajó mostra el testimoniatge que va deixar Vallmajó a partir de les seves cartes i de les fotografies fetes sobre el terreny. “És una mirada des de l'interior de l'hecatombe en què es va sumir la Ruanda d'aquells anys, amb la voluntat de fer visible el sofriment dels més febles”, diuen els organitzadors.

L'exposició es podrà veure des d'avui i fins al 2 de novembre al Mume i després es convertirà en una mostra itinerant que recorrerà sales d'exposició i centres cívics que hi tinguin interès, així com entitats vinculades a la Xarxa d'Espais de Memòria del Memorial Democràtic. És un projecte del GEES, entitat creada el 1994 arran de la desaparició de Vallmajó.

Amb aquesta iniciativa, l'entitat vol, d'una banda, donar a conèixer el fons documental de Joaquim Vallmajó, que l'abril d'aquest any es va dipositar a l'arxiu comarcal de l'Alt Empordà, i de l'altra, conscienciar sobre la rellevància de la justícia social i la cultura de la pau, a través de la mediació i la promoció del diàleg, sense oblidar que les vies de reconciliació necessiten també que s'aclareixin les responsabilitats dels crims comesos, explica el GEES. L'entitat recorda que hi ha interposada una querella contra quaranta alts càrrecs del govern ruandès en actiu, promoguda pel GEES juntaments amb altres entitats. En el moment de la donació del fons de Vallmajó a l'arxiu comarcal, Josep M. Bonet, membre de l'entitat, va recordar que les cartes que es conserven de Vallmajó “són una crònica del dia a dia del que va passar a Ruanda durant el conflicte”.

Ara aquestes cartes i les fotografies fetes per Vallmajó es poden veure en aquesta exposició al Mume. S'ha complementat amb fotografies cedides pel fotoperiodista Bru Rovira i també inclou una explicació general del conflicte ruandès. L'acte d'inauguració serà avui a les dotze del migdia amb Jordi Font, director del MUME; Sonia Martínez, alcaldessa de la Jonquera; Jordi PalouLoverdos, director del Memorial Democratic; Beatrice Umutesi, sociòloga ruandesa exiliada; Lluis Bertran, secretari general de Governació, i Josep M. Bonet, membre del GEES.

LA DATA

02.11.14
Fins llavors
es podrà veure la mostra ‘Àfrica al Cor. El conflicte ruandès vist per Joaquim Vallmajó' al Mume.

LA XIFRA

20
anys
fa que Joaquim Vallmajó va morir assassinat a Ruanda, on havia fet de missioner durant trenta anys.

LA FRASE

Les cartes són una crònica del dia a dia del que va passar a Ruanda durant el conflicte
Josep M. Bonet
membre del GEEs i amic de joquim vallmajó


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia