Estiu de temps atípic però no excepcional
La temperatura mitjana de tot l'estiu ha estat molt semblant a la mitjana climàtica
Tot i que la percepció és que aquest ha estat un estiu climatològicament atípic (amb més pluja i temperatures més baixes) les dades de les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya al Vallès Oriental diuen que no ho ha estat tant.
Només cal anar fins a l'any 2011 per trobar un estiu amb una temperatura mitjana igual o, fins i tot, lleugerament inferior a les estacions a Parets, Vilanova, del turó de Tagamanent i de Puigsesolles, al Montseny. En el cas de Caldes, fins i tot, la temperatura mitjana de l'estiu de 2013 va ser inferior.
De fet, l'avançament del butlletí climàtic d'aquest mes d'agost que ha fet l'SMC, que també analitza el conjunt de l'estiu, fixa que la temperatura ha estat entre 0 i 0,5 graus inferior a la mitjana climàtica (fa servir el període 1961-1990 com a referència) al conjunt de la comarca. Només a l'extrem nord-oest (la zona del Moianès), el mercuri va quedar de mitjana entre 0,5 i 1 grau per sota. En canvi, a l'extrem sud-oest, la temperatura ha estat entre 0 i 0,5 graus superior a la mitjana.
El volum de pluja tampoc ha marcat rècords històrics al conjunt de l'estiu. També només cal anar tres anys enrere, fins a l'estiu de 2011, per trobar un estiu més plujós. Fins i tot, a Vilanova, va ploure més l'estiu passat que no pas aquest. Respecte a la mitjana, les pluges han estat superiors a la meitat nord del Vallès Oriental: entre un 110 i un 130% més de litres caiguts que la mitjana climàtica. Al nord de la línia que aniria de Sant Feliu de Codines fins a Gualba, han caigut entre 200 i 250 litres per metre quadrat en tot l'estiu. En canvi, hi ha l'àrea del sud-oest, a l'entorn de Caldes, on el percentatge ha quedat per sota del 90% i, per tant, segons el SMC, es pot considerar com un estiu sec amb pluges entre els 100 i els 150 litres per metre quadrat. A la resta de la comarca, centre i est, les xifres s'han mogut en valors molt semblants a la mitjana, entre 150 i 200 litres precipitats durant aquest període estival.
L'agost s'ha comportat de forma molt similar al conjunt de l'estiu al Vallès Oriental, segons l'anàlisi del Servei Meteorològic de Catalunya. Amb tot, en el cas de les temperatures sí que cal retrocedir més anys enrere per trobar un agost tan suau: fins l'any 2007 per a les estacions de Caldes i Vilanova, fins al 2006 en el cas del turó de Tagamanent i fins al 2002, a Puigsesolles, al costat del Turó de l'Home, tenint en compte les dades de l'antiga estació que hi havia al cim més alt del Montseny.
Si s'analitzen les precipitacions, per trobar un agost més plujós cal anar fins al 2007 en el cas de Tagamanent. En canvi, l'agost de fa dos anys va ser més plujós a Caldes. A Vilanova, va ser-ho el de l'any passat. A Parets, la pluja caiguda aquest agost (52,3 litres per metre quadrat) representa un rècord per aquesta estació que està en funcionament des de 2008.
En general, l'agost ha estat lleugerament més càlid al sud del Vallès Oriental, segons les dades de les estacions. En canvi, ha estat més fresc a les zones elevades. A la resta de la comarca (centre i est), l'anomalia s'ha mogut en valors d'entre 0 i -0,5 graus.
El comportament és el mateix amb la pluja: supera la mitjana a les zones altes (entre un 110 i un 130%) i queda per sota a l'extrem sud. A l'agost, en algun punt, fins i tot per sota del 70% del que és habitual.