Societat

Castelló per la Llengua impulsa una proposta institucional per la defensa i promoció del valencià

Exigeix al govern d'Alberto Fabra el compliment de Llei d'Ús i Ensenyament i que retorne els mitjans de comunicació públics

Denuncia que les actuals polítiques lingüístiques “involucionistes” arraconen la llengua a l'escola i als mitjans

Els grups municipals de Compromís, EUPV i PSPV a l'Ajuntament de Castelló de la Plana han presentat una proposta de Declaració Institucional impulsada per la plataforma Castelló per la Llengua, que es debatrà al proper plenari de l'Ajuntament

La proposta de Declaració s'ha presentat hui coincidint amb les mobilitzacions que tindran lloc aquesta vesprada arreu del País en defensa de l'ensenyament públic, de qualitat i en valencià. Precisament, la iniciativa de Castelló per la Llengua té punt de partida en les mobilitzacions en la recta final del curs passat contra el tancament de línies en valencià a la ciutat, i naix amb la voluntat de ser exportada a altres municipis valencians.

El document proposa al ple de l'Ajuntament que adopte els següents acords: demanar al govern valencià que complisca amb el mandat de la LUEV de promoure l'ús del valencià a tota la vida pública, així com assegurar l'educació en valencià a tots els valencians. L'escrit també sol·licita que el govern valencià retorne els mitjans de comunicació públics valencians i que, d'acord amb el mandat de la LUEV, hi faça del valencià la llengua d'ús habitual.

La moció argumenta amb els articles de la Constitució que garanteixen la cooficialitat de les llengües pròpies.i la seua protecció especial. La moció també recorda que l'Estat d'Autonomia estableix que tots els ciutadans tenen dret a conèixer el valencià i a usar-lo en qualsevol àmbit i, per tant, reconeix el dret a rebre l'ensenyament en valencià.

Així mateix, es dóna especial rellevància a les obligacions de la Generalitat Valenciana pel que fa a la protecció i la promoció de la llengua que queden recollides en la LUEV, aprovada fa prop de 31 anys.

En definitiva, la Declaració Institucional pretén que els Ajuntaments valencians es pronuncien per a demanar a la Generalitat Valenciana que complisca la legislació i que “abandone les seues actuals polítiques lingüístiques que, anant més enllà de la manca de promoció de la llengua, ens porten a una autèntica involució: a l'arraconament de la llengua a l'escola i als mitjans de comunicació i a la vulneració resultant dels drets lingüístics de la població”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.