Societat

Mòbils prohibits a les escoles i els instituts

L'Ajuntament i tots els centres educatius de Malgrat de Mar pacten un règim per frenar l'ús descontrolat dels aparells

La majoria d'IES acorden requisar els mòbils si es fan servir a classe i els retornen només als pares

Els estudiants porten el mòbil a classe com si formés part del material escolar. La presència d'aquests aparells a les aules s'ha multiplicat, tant entre els adolescents com, en especial, entre els alumnes de primària. Tot i que fa temps que instituts i escoles van decidir aplicar el seu propi reglament per prohibir l'ús dels mòbils, amb més o menys èxit, a Malgrat de Mar han decidit afrontar de forma conjunta la problemàtica amb l'esperança d'obtenir millors resultats. En la darrera reunió del curs passat, els directors dels centres educatius de primària i secundària que hi ha a la població van exposar la necessitat de fer un pas endavant. “Davant un problema important i compartit per tots, la regidoria d'Ensenyament va proposar concretar els objectius en un document consensuat que s'ha començat a aplicar a l'inici del curs”, recorda el regidor de Joventut, Jordi Romero (PSC).

L'acord, del qual es farà publicitat a tots els centres, recull la prohibició expressa que els alumnes facin servir el mòbil o aparell similars dins el recinte escolar i durant l'horari lectiu, fet que inclou també els espais fora de les aules, com poden ser el pati o els lavabos. “Tots els directors es van queixar de l'abús que es fa dels mòbils, tant pel que fa a l'enviament massiu de missatges com a la gravació d'imatges d'alumnes i professors o a la utilització per copiar en els exàmens”, explica el regidor.

El document també recomana que els mòbils es deixin a casa, perquè si es porten al centre educatiu hauran d'estar apagats o en silenci. En cas que l'alumne no faci cas de la prohibició i faci servir el mòbil, el professor l'hi prendrà i només el lliurarà a la família. “L'acord s'està difonent aquests primers dies perquè tant els estudiants com els pares en tinguin constància”, assenyala el regidor, que hi afegeix que la utilització sense permís del mòbil serà considerada una falta lleu o greu en funció de l'ús que se'n faci. “La sanció corresponent s'aplicarà en funció del reglament de cada escola i institut.” La directora de l'escola Sant Pere Chanel de Malgrat, Maria Antònia Pelegrín, admet que l'aplicació efectiva de la prohibició “serà difícil, perquè l'ús està molt estès entre els infants i els joves”. “En la campanya volem implicar les famílies i per això els demanarem que quan vinguin al centre ells tampoc facin ús del mòbil”, destaca.

La mà dura aplicada a Malgrat de Mar és un pas més en l'autoregulació de les noves tecnologies a les aules. La majoria dels instituts es doten d'un reglament intern i propi, i molts se l'han anat traspassant els uns als altres en les trobades de directors. Gairebé sempre està prohibit l'ús del mòbil a classe. Només en alguns s'ha arribat a pactar la prohibició per a les estones del pati. En cas d'enxampar algun alumne, l'aparell acostuma a ser requisat pel professor i no se li retorna, sinó que es convoca els pares per informar-los de la situació i tornar-los-el, per tal que intentin que el fill en faci un bon ús.

L'edat de dotze anys s'ha generalitzat força com l'edat a partir de la qual els adolescents acostumen a estrenar mòbil, després de pressionar l'entorn familiar i coincidint amb l'inici de l'ESO. La curta edat, però sobretot la manca de formació en l'ús de la tecnologia, és, segons els experts, el que genera els problemes als centres educatius.

Ho corrobora Albert Forn, portaveu del programa MSchool de la Mobile World Capital. “Les prohibicions hi són, les entenem i fins i tot tenen el seu sentit. Ens ha caigut a les mans una tecnologia molt nova i tots plegats encara no tenim els recursos per regular-la i utilitzar-la adequadament. Amb tot, creiem que aquest no és el camí ideal i intentarem revertir aquesta situació posant el nostre coneixement perquè nanos, educadors i família tinguin unes competències digitals ben establertes.”

Així doncs, la capital mundial del mòbil ultima un programa per millorar la formació a partir del contacte amb les AMPA i el curs passat ja va impulsar una assignatura de programació d'aplicacions que, de fet, també s'impartia en alguns centres on els mòbils estaven prohibits.

LA XIFRA

Les prohibicions tenen cert sentit i les entenem, però no és el camí ideal i hem de revertir la situació
Albert Forn
portaveu del programa mschool de la mobile world capital
6
centres
de primària i secundària de Malgrat signen un document per prohibir l'ús del mòbil als recintes escolars.

Madrid s'inspira en Barcelona

El curs passat els alumnes de quart d'ESO de gairebé dos-cents centres catalans van prendre part en un projecte que oferia una assignatura per aprendre a programar aplicacions per a l'entorn mòbil. A final de curs es va fer un concurs entre els projectes més destacats que tenia com a premi la col·laboració d'empreses del sector per llançar comercialment les aplicacions. El programa, impulsat per Ensenyament i la Mobile World Capital, va tenir tant d'èxit que alguns centres van arribar a la final amb l'aplicació ja publicada. La idea sembla que ha agradat a la Comunitat de Madrid, que aquest curs farà a quinze instituts la prova pilot d'una assignatura similar, amb la intenció que el curs vinent ja s'estengui a tots els centres educatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.