Barcelona premiada per un projecte per a la gent gran
Vincles BCN, un sistema informàtic per connectar ancians amb una xarxa de gent de confiança, obté el guardó Bloomberg
El premi promou que les ciutats busquin millores per a la població
Vincles BCN, un sistema informàtic que permet a la gent gran estar connectada, a través d'una tauleta o un mòbil, amb una xarxa de persones de la seva confiança i que en millora la seguretat i la independència, ha guanyat el primer premi de la iniciativa internacional Mayors Challenge de la fundació Bloomberg Philantropies, presidida per l'exalcalde de Nova York Michael Bloomberg.
Aquest premi, conegut com el premi Bloomberg, promou que les ciutats busquin idees innovadores per resoldre problemes que afecten la seva població, com ara l'atur juvenil, l'envelliment de la població, la participació ciutadana, el desenvolupament econòmic i el medi ambient i qüestions com ara l'energia, la salut i la seguretat pública. “Les noves tecnologies aplicades al benestar de les persones generen riquesa econòmica, d'una banda, però també riquesa intangible, que és la millora de la qualitat de vida dels ciutadans”, explica l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. I hi afegueix: “Som la capital del mòbil, però això no té sentit si no és per millorar la qualitat de vida de les persones de la ciutat.”
Prioritat de la ciutat
“L'atenció a la gent gran és una de les prioritats fonamentals del govern municipal. Hem ampliat el suport a aquestes persones, a través de l'ampliació de la teleassistència i amb altres serveis, com ara el projecte Radars. Ara, ampliem aquesta xarxa d'atenció a través de Vincles BCN amb les noves tecnologies”, va recordar la tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, després de conèixer, a mitjans de setmana, la distinció del premi.
El projecte Vincles BCN, que ha estat triat entre un total de 155 projectes presentats de tot el món, l'ha realitzat l'àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports de l'Ajuntament de Barcelona i “proposa trencar amb l'aïllament social de la gent gran de la ciutat mitjançant l'establiment d'una xarxa de suport públic i de l'entorn personal d'aquesta, que inclogui la família, amics, treballadors socials i voluntaris, a través de la utilització d'una tauleta tàctil”. A través d'aquest programa, la persona usuària tria el seu cercle de contactes, amb què pot mantenir un vincle. Barcelona té més de 300.000 habitants de 65 anys o més, de què uns 100.000 superen els 80 anys. El projecte es basa en el principi que l'envelliment és un repte europeu i urbà i, per tant, un repte de les ciutats.
LA XIFRA
Sense llistes d'espera
Barcelona ha eliminat les llistes d'espera dels principals serveis municipals d'atenció a la gent gran: el servei d'atenció a domicili (SAD), la teleassistència municipal i el programa Respir, que permet acollir de forma temporal persones grans en places de residència amb l'objectiu de donar suport als familiars cuidadors. Així ho ha fet saber aquest estiu la tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Eports de l'Ajuntament, Maite Fandos. Segons Fandos, la ciutat “ha reforçat més que mai el pressupost destinat a l'atenció de les persones i ha permès agilitzar els processos de sol·licitud i atorgament dels principals serveis que atenen la gent gran a la ciutat, acabant amb les llistes d'espera”. El SAD, per exemple, atén, ara mateix, 19.382 persones, el 90% de les quals majors de 65 anys. En tres anys, el servei ha crescut un 16,5%.