Cultura popular
Un pas de gegant per superar les limitacions
La colla Gegants de Premià presenta aquest dissabte una nova figura perquè pugui ser portada per persones amb disminució física i sensorial
Substitueix el gegant Martí, inspirat en la llegenda de l'enfrontament entre pescadors i pirates que recrea la festa major
Han rebut un bon grapatde peticions per posar-se sota les faldilles d'en Martí
La colla Gegants de Premià està d'estrena. Dissabte faran la presentació en societat del nou Martí, una figura que substitueix l'actual personatge d'un pescador premianenc inspirat en la llegenda de l'enfrontament amb els pirates en què es fonamenta la festa major del municipi. Aquest Martí, però, va més enllà de ser una figura nova de trinca, perquè el seu objectiu és garantir que serà accessible a les persones que tinguin alguna deficiència física o sensorial.
El portaveu de la colla, Xavier Codina, explica que el nou Martí està preparat perquè el puguin dur persones amb mobilitat reduïda, amb problemes de visió i amb dificultats auditives. “L'estructura incorpora unes rodes i uns ancoratges per poder adaptar cadires de diferents mides, un sistema de senyals lluminosos per indicar al portador cap a quin sentit ha de girar i un mecanisme de megafonia per on escoltar les indicacions des de fora”, assenyala Codina. La figura, a més, és molt més lleugera que les habituals –pesa uns 20 quilos– i s'ha hagut de modificar d'alçària –ara arriba als 3 metres– per encabir la cadira de rodes i mantenir les proporcions. L'autor del nou Martí és el conegut creador de gegants del taller El Drac Petit de Terrassa Jordi Grau, però en el disseny de l'estructura hi ha col·laborat molta altra gent, sobretot persones amb minusvalideses que han ajudat a adaptar millor el conjunt. De gegants adaptats se n'han fet en altres colles, com per exemple en el cas de Sant Vicenç de Montalt, on se'n va idear un perquè pogués ser portat per persones cegues, però de figures pensades per a tothom, sense limitacions de cap mena, la colla no en té constància. “Ha estat un projecte treballat durant un any llarg i hem tingut el suport tant de l'Ajuntament com de diferents entitats que hi han cregut tant o més que nosaltres”, diu el portaveu de la colla. Codina fa referència a l'entitat premianenca Segle XXI, que dóna suport a les persones discapacitades, i la coordinadora de colles de cultura popular de Premià de Mar Debòlit, que ha col·laborat intensament en el procés.
Una noia que es diu Paula
Xavier Codina recorda que la responsable de materialitzar la idea del nou gegant Martí és Paula Cámara, una noia amb discapacitat psíquica i física que segueix amb entusiasme la colla perquè el seu pare, Francesc Cámara, n'és portador. “Feia molt temps que pensàvem de quina manera la Paula podria interactuar amb els gegants i finalment hem trobat una solució a mida”, destaca el membre dels geganters, que assegura que ja han rebut un bon grapat de peticions de persones amb discapacitat per poder posar-se sota les faldilles d'en Martí i desfilar amb la figura pels carrers de Premià de Mar. La festa de dissabte inclourà una cercavila dels gegants des de la plaça de l'Ajuntament i fins a la plaça de la Sardana, on hi haurà l'acte oficial d'apadrinament a càrrec de la parella de gegants de Vilassar de Mar, en Pigat i la Lucía.
“Volem que aquesta figura faciliti la integració total de determinats col·lectius en el món i la festa gegantera, que fins ara ho tenien molt limitat”, comenta Codina, que avança que les modificacions en l'estructura de la figura no s'aturen aquí, perquè en un futur volen millorar encara més la seva adaptació “perquè hi puguin entrar més models de cadires de rodes”. En Martí, a més, també pot ser portat per persones sense discapacitats. “És un tot terreny”, s'enorgulleix el geganter. La figura, a més, es presentarà també com a novetat en la pròxima Fira del Món Geganter de Sant Vicenç dels Horts.