Societat

La gent gran vol que Catalunya sigui exemple d'atenció social

El manifest del setè Congrés de la Gent Gran reconeix que “el futur d'una nació l'ha de decidir el poble”

El setè Congrés Nacional de la Gent Gran va aprovar ahir, en el manifest final, reclamar que Catalunya tingui un veritable estat del benestar i que “sigui exemple de solidaritat, d'atenció social i sanitària, coordinades i centrades en la persona i les seves necessitats”. El manifest vol ser un full de ruta per guiar les polítiques públiques del sector i és fruit d'un debat en què han participat més de 600 persones. Es va aprovar en un acte celebrat a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, i en les conclusions s'assenyala que “el futur d'una comunitat, d'un estat o d'una nació l'ha de decidir el poble” i també que “les lleis han d'estar al servei de les persones, són per avançar i no pas per limitar la llibertat”.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va inaugurar el congrés i va defensar que el procés polític que viu Catalunya és “un debat a fons per veure si d'una vegada podem arribar a ser un país normal”. En línia amb les reivindicacions de les persones grans i amb visió de futur, Mas va assegurar amb un missatge tranquil·litzador que “Catalunya és perfectament capaç de fer sostenible el seu model de benestar, l'actual i una mica més, amb els recursos que genera”. Va recordar que països petits com poden ser Àustria o Dinamarca tenen estats del benestar molt ben consolidats.

En el marc del setè congrés de la gent gran, el president va recordar que en els últims vint anys ha augmentat considerablement la població major de 65 anys, que és el 18% del total. “En un futur pròxim una de cada cinc persones serà gran i això significa que la responsabilitat que recau sobre el col·lectiu és cada cop major”.

En la mateixa línia, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va declarar que el govern té clar que “l'atenció, el tracte, el reconeixement, el suport i la promoció de les persones grans diu molt de la societat on vivim, però sobretot del país que som i volem ser”.

El manifest reclama també que es compleixi la llei de la dependència, que es lluiti contra les abusos als avis i que s'implanti amb urgència un sistema fiscal progressiu.

LA XIFRA

368
entitats han intervingut en les ponències que s'han traduït en el manifest final del 7è Congrés de la Gent Gran.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.