Obres pendents 20 anys després de la inundació
Es compleixen dues dècades de la riuada mortal al Vallès Oriental i encara queden treballs per fer al riu
Les lleres del riu Congost, a Aiguafreda, i del Tenes, a Santa Eulàlia de Ronçana, al Vallès Oriental, encara tenen pendents obres de millora per reduir el risc d'inundació. Aquests plans deriven de les actuacions planificades després de les riuades del 10 d'octubre de 1994. S'han complert 20 anys del desbordament d'aquests dos rius, que van provocar nombrosos danys materials en habitatges i indústries i la mort de quatre persones arrossegades per l'aigua, dues a Bigues i Riells i dues a Santa Eulàlia.
A Aiguafreda, hi ha a mig fer una canalització que es va començar l'any 2003 i que es va deixar inacabada. A Santa Eulàlia, encara hi ha obres pendents de l'ambiciós pla de millora del qual l'any 2012 va culminar l'execució d'aquelles obres que es van creure prioritàries per, amb una inversió d'1,6 milions finançada en part per la Unió Europea, aconseguir que el Tenes guanyés el màxim de capacitat i es reduís el risc.
Ara, l'Ajuntament d'Aiguafreda negocia amb l'ACA la recuperació d'una inversió prevista de tres milions d'euros que l'anterior alcalde del municipi va rebutjar l'any 2008 amb la idea de redefinir el projecte que estava a mig fer. L'esclat de la crisi econòmica i la complicada situació financera de l'ACA han impedit reiniciar l'actuació. Sí que s'ha avançat en la planificació a través d'un estudi que acompanyarà el nou pla general, ja redactat i pendent de ser aprovat.
A Santa Eulàlia, l'Ajuntament entén que s'han de fer més millores per anar més enllà de l'actuació acabada l'any 2012 i que va ser pionera a Catalunya i l'Estat per l'ús de tècniques de bioenginyeria. Queda pendent la construcció d'algunes motes vegetals per protegir el polígon de Can Magre i alguns trams propers a urbanitzacions. També la millora del pont de Can Juli, que té un pilar central que podria generar taps de vegetació en cas d'una gran crescuda, i l'augment de capacitat de la llera en alguns punts on encara es pot actuar.
LA DATA
L'ACA fixa vuit zones amb risc potencial d'inundació
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) treballa en el desenvolupament del Pla de Gestió del Risc d'Inundació de les diferents conques hidrogràfiques de Catalunya, que ha d'estar enllestit l'any 2015 i que es fa a partir dels mapes de perillositat i risc d'inundació ja elaborats. En el cas de la conca del Besòs, aquest document situa nou punts –vuit són al Vallès Oriental– amb un risc potencial d'inundació significatiu o probable, segons el cas. En total, es fixa una extensió d'inundació de 56,4 quilòmetres quadrats dels 1.023 de la conca. Els espais de risc afecten 29 dels 70 municipis que en formen part. Aquests mapes defineixen fins on podria arribar l'aigua en cas d'un gran creixement de rius o rieres. A partir d'aquí, s'estableixen els elements vulnerables que hi ha dins. L'avaluació de la conca de la Tordera situa un tram de risc: entre Sant Esteve i la urbanització Boscos del Montnegre, a tocar del poble de Sant Celoni.