Medi Natural admet l'excés de senglars a 23 pobles vallesans
El govern declara 25 municipis zona d'emergència cinegètica
Medi Natural ha declarat zona d'emergència cinegètica 25 municipis del Vallès Oriental, 21 per la presència excessiva de senglars, 2 per l'abundant població de conill (Mollet i Caldes) i 2 més (Cardedeu i Lliçà d'Amunt) per l'excés de totes dues espècies.
La resolució afecta una seixantena de municipis de les comarques de Barcelona amb elevada presència de porcs salvatges i una quinzena més per les colònies de conills.
La qualificació d'àrea d'emergència ha de facilitar l'acció dels caçadors en els períodes on no es pot caçar i, per tant, ha d'ajudar a reduir la població de senglar i conill. Per fer-ho, Medi Natural fixa els mètodes que els caçadors poden utilitzar, anant més enllà de les habituals batudes, en el cas del senglar. També es permet: aguait diürn, acostament, ganxo i captura en viu amb gàbia parany, per als senglars. En el cas del conill, s'autoritza l'arma de foc, la captura en viu amb l'ajuda d'una fura i falconeria. A més, la resolució regula com s'han de demanar els permisos per poder caçar fora de temporada. En el cas del senglar, ara no afecta perquè la cacera està oberta fins al febrer.
A banda, la declaració permet a l'administració actuar en aquelles zones on les societats de caçadors es declarin incapaces de reduir la població de senglars o conills. Pot ser permetent que hi actuïn caçadors d'altres vedats o, fins i tot, els mateixos Agents Rurals, diu Joan Montesà, responsable de medi natural d'Unió de Pagesos.
Medi Natural declara zones d'emergència cinegètica els espais agraris d'aquests municipis. En el cas del senglar, la majoria de pobles se situen a la meitat est de la comarca, de l'eix dels rius Congost i Besòs cap a llevant. També a l'extrem sud, on hi ha força extensions de vinya. A més, s'hi inclouen Lliçà d'Amunt i Santa Eulàlia. En tots els casos, la declaració es fa perquè s'hi han detectat densitats de població superiors a vuit senglars per quilòmetre quadrat o s'hi han acreditat danys que han generat almenys deu peticions per fer batudes excepcionals en els darrers tres anys. En el cas dels conills, és en zones agràries on s'han detectat mitjanes hivernals de 50 exemplars per cada quilòmetre quadrat o perquè s'hi han caçat més de 50 peces per quilòmetres quadrats. També es declaren zona d'emergència aquells espais on s'han acreditat deu o més danys a l'agricultura en els darrers tres anys.
Pere Clos, president de la comunitat de regants de Vallfornès, celebra que s'adoptin mesures. Si des de l'administració s'ha deixat crear una plaga d'aquesta dimensió s'ha d'assumir la responsabilitat. Si serveix per controlar la població de senglar, benvingut sigui, explica Clos. Si els caçadors es declaren impotents, l'administració hi ha de posar mitjans, afegeix Clos, que valora el gran esforç del col·lectiu en una activitat que representa una despesa important per a ells.
PERMÍS PER INTERNET
Les societats de caçadors consultades fan una valoració positiva del nou sistema d'autoritzacions telemàtiques que els Agents Rurals han posat en marxa aquest estiu. Ara, els caçadors comuniquen per internet els danys a camps de conreu i fixen la data i les persones que intervindran en una batuda per evitar-los.
L'autorització és automàtica. Això els ha permès sortir a caçar el mateix dia que s'han detectat danys sense esperar la inspecció dels Agents Rurals. Si els senglars van a la vinya un dia, hi van cada dia i si tardes vuit dies a caçar són vuit dies que fan danys, afirma Jaume Mampel, president de la societat de caçadors de Sant Fost, Martorelles i Santa Maria. És molt més àgil i molt més ràpid. Ha estat una bona idea, assegura Josep Auleda, president de la societat de caçadors de Palautordera. Les batudes serveixen per treure els senglars que s'han acostumat a anar a un lloc concret. Hi ha llocs on podem parlar d'una plaga de senglars, considera. Amb tot, recorda que els pagesos han buscat altres maneres de protegir els seus sembrats. Molts s'han acostumat a posar pastor elèctric, diu. Sobre la declaració d'emergència, Auleda entén que pot funcionar tot i que potser abans caldria fer una prova en una zona en concret per veure com funciona.
Les societats de caçadors també recorden els problemes derivats dels accidents de trànsit que provoquen els porcs en travessar les carreteres. A banda del risc per als conductors, també els porten maldecaps perquè part dels accidents deriven en processos judicials dels quals han de respondre les colles a través de la seva assegurança. Amb tot, les colles celebren els canvis que hi ha hagut. Ara només som responsables si l'accident és just després d'una batuda. Abans, la responsabilitat era per tots els accidents a qualsevol hora del dia, afirma Auleda.