Societat

Barcelona consolida el fòrum

El primer fòrum barceloní, relacionat amb la fira Hostelco, supera les expectatives de l'organització

A partir d'ara es farà un any a Barcelona i l'altre a Girona

La primera edició barcelonina del Fòrum Gastronòmic va tancar portes ahir a la Fira de Gran Via amb el somriure de l'èxit. “Hem superat les expectatives”, deien els organitzadors posant l'èmfasi en l'alta ocupació dels espais d'activitats i en l'alt percentatge de visitants de fora de l'Estat. Un total de 57.000 professionals han passat de dilluns a dijous per la Barcelona Hosting Week (Fòrum Gastronòmic, Hostelco i BarFòrum) i han visitat els seus estands, han participat en els tallers i han escoltat les exposicions de grans xefs. “Seguirem apostant per Barcelona”, assegura Pep Palau, un dels organitzadors d'un saló que celebra quinze anys d'existència en plena expansió.

Quan el fòrum va néixer, el 1999 a Vic, va ser una aposta pionera a l'Estat i va marcar tendència. Es feia cada dos anys, com ara, i va tenir tant d'èxit que el 2007 es va haver de traslladar a Girona a la recerca d'espai. Un any després va obrir edició a Santiago de Compostel·la, que també se'ls va fer petita, i des d'aquest any ja es fa a la Corunya. Ara, amb l'expansió a Barcelona, el fòrum es farà alternativament un any a la capital catalana i l'altre a Girona.

Aquest gran aparador del sector gastronòmic, que mostra les novetats de més de dues-centes empreses petites, mitjanes i grans “en bona convivència”, s'ha instal·lat a Barcelona gràcies al saló Hostelco, que va ser qui els va anar a buscar, i s'ha vist forçament revitalitzat: “Ens va agradar la idea perquè aquesta és la fira més gran d'hostaleria del món i Barcelona, una gran marca, una ciutat turística de primer ordre”, comenta Pep Palau, que tira endavant l'aposta “gràcies a Fira de Barcelona i a patrocinadors privats”.

En aquesta edició Mèxic ha estat el país convidat amb cuiners com ara Jorge Vallejo (Quintonil), Carmen Ramírez i Joan Bagur (El Bajío i l'Oaxaca de Barcelona). “A Mèxic s'han interessat per nosaltres i qui sap si en un futur ens decidirem a dur-hi el fòrum”, apunta Palau. Diu que la cuina mexicana, patrimoni de la humanitat, ha enriquit el saló, al qual també han participat estrelles de l'Estat com ara el malagueny Dani García i el biscaí Eneko Atxa i amb una bona representació catalana de xefs, entre els quals, Nandu Jubany, Fina Puigdevall, Oriol Rovira i Albert Ventura (Coure), que va cuinar al taller un dels plats més de moda, el cebiche, preparat a la catalana. “Per què no substituir la llimona pel vinagre?”, es pregunta.

Joan Roca es va apuntar a la temàtica del fòrum dedicant la seva exposició als plats mexicans (per exemple, un bombó de còctel margarita de mantega de cacau farcit de tequila) que El Celler va cuinar en la seva gira estiuenca per països llatins: “Ens ha agradat molt l'experiència perquè és la manera de dur la nostra cuina fora de casa sense haver-hi d'obrir un restaurant; l'any que ve repetirem per altres indrets.” El xef està convençut que el fòrum serà molt positiu per a Barcelona, “perquè generarà expectació i atraurà les mirades cap a una ciutat que està en un moment gastronòmic de molta activitat i efervescència”.

També Carme Ruscalleda (que va parlar de paisatge i de cuina saludable) considera que Barcelona és un centre gastronòmic punter amb moltes cuines diverses i un comensal que sap el que vol. Paco Pérez (que a Barcelona dirigeix l'Enoteca, l'Eggs, El Doble i La Royale) també destacava el gran volum de turistes que hi arriben i la varietat d'oferta gastronòmica.

El gadità Àngel León (que aquesta tardor s'instal·la a les cuines de l'hotel Mandarin Oriental) i Jordi Cruz van ser les estrelles d'ahir. Cruz va presentar sis plats de cuina d'avantguarda “amb rock'n'roll” basada en els líquids (“un dels signes identitaris de l'Àbac”). A destacar, el consomé de ceba que presenta dins una ceba de Figueres carbonitzada. En acabar, una allau de fans de Masterchef a la recerca d'un selfie el van rodejar. Els va satisfer a tots. El 19 de novembre, en una gala que es farà a Marbella, Cruz aspira a la tercera estrella Michelin, que seria la primera per a un restaurant de Barcelona.

El fòrum ha premiat com a millor cuiner de l'any Albert Ortiz, xef de l'Axol de Cabrils; ha entregat els premis Mercader a noms històrics com Carles Gaig i Ramon Parellada i també ha recordat Jean Luc Figueras amb un sentit homenatge amb els seus fills i cuiners amics.

LES XIFRES

57.000
visitants
professionals han passat de dilluns a dijous per la Barcelona Hosting Week (Fòrum, Hostelco i BarFòrum)
200
empreses
expositores (unes 400 marques), 150 activitats i més de 80 ponents, entre els quals xefs de primera línia

El món del pastís i la xocolata

“Nosaltres vam néixer molt lligats a Chocovic i mai no hem perdut el gust per la xocolata”, diu Pep Palau quan li preguntes per l'abundant presència de dolços en el certamen, al qual participava el millor cuiner de postres del món, Jordi Roca. Hi havia creativitat en el taller de gelats que dirigia Alejandra Rivas (Rocambolesc) i també en la presentació de Jordi Butron (Espai Sucre), centrada en els destil·lats mexicans en les postres de restaurant.

També Enric Rosich (Macarons) ensenyava la tècnica del tan de moda macaron i Ramon Morató (Chocolate Academy) parlava de torrons mentre Christian Escribà mostrava el seu últim enginy: apuntar-se a la tendència del food truck amb una camioneta, un cotxe vintage o una bicicleta farcida de gelats o de goofres. Com que encara no hi ha legislació sobre aquesta nova fórmula de venda, de moment el pastisser la fa servir en els seus càterings: “Ho hem fet amb èxit en l'entrega de la bota d'or a Luis Suárez a l'Antiga Fàbrica Damm.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia