Societat

Cementiris més tranquils per l'efecte del pont

Les 95.000 persones que en tot el dia van passar pels recintes de Barcelona van provocar poques aglomeracions

El fet que Tots Sants caigués enguany en cap de setmana i que molts centres escolars hagin agafat divendres o dilluns com a festius de lliure elecció va provocar que es reduís ahir l'assistència a molts dels cementiris d'arreu del país. Un exemple d'aquest efecte pont és el que es va viure als recintes de Barcelona, que a excepció d'unes hores concretes a mig matí, sobretot al recinte de Montjuïc, no va tenir gaire incidència sobre la mobilitat. També hi van influir el dispositiu especial de trànsit muntat per la Guàrdia Urbana i el fet que Tansports Metropolitans de Barcelona (TMB) ja hagués reforçat les línies d'autobús i metro que enllacen amb els recintes que gestiona l'empresa pública Cementiris de Barcelona.

Segons va explicar ahir el seu director general, Jordi Valmaña, van visitar els cementiris un total de 95.000 persones, unes 10.000 menys del que s'havia previst fa uns dies, però una xifra similar a la de l'any passat. I s'espera que, comptant avui, i afegint-hi el cap de setmana passat, hauran visitat els recintes de Poblenou, Montjuïc, Collserola, Les Corts, Sant Andreu, Sarrià, Sants, Sant Gervasi i Horta unes 200.000 persones. El que va tenir més afluència de persones va ser el de Montjuïc, que també és el més gran, amb 45.000 visites. Valmaña va explicar que no es va registrar cap incidència, llevat d'alguna queixa puntual per la falta d'escales.

A més d'ampliar l'horari d'obertura, aquest any es van organitzar tallers i activitats per als nens en els cementiris del Poble Nou i Montjuïc perquè els pares poguessin atendre tranquil·lament els seus familiars morts. I en tots els cementiris es va sentir música clàssica en directe i es van oficiar misses, però aquest any també es va organitzar una activitat d'agermanament amb la cultura mexicana al de Montjuïc, on es va instal·lar un típic altar dels morts mexicà amb catrinas –calaveres–, les figures típiques dels morts. Al de Poblenou, una de les novetats va ser que els visitants podien gaudir d'una aplicació per a telèfons mòbils amb audioguia per descobrir el patrimoni artístic, una iniciativa pionera a l'Estat, segons va explicar Valmaña

I a Tàrrega, l'Associació Alba va iniciar un servei especialitzat en la neteja i manteniment de làpides, sepulcres i panteons particulars en cementiris de l'Urgell i la Segarra. Per dur a terme aquest servei es va formar a dues persones en tècniques de neteja específiques per a pedra i marbre. Entre divendres i ahir ja van netejar catorze làpides. El preu és de 18 euros i està previst oferir el servei durant tot l'any. El perfil dels que contracten el servei és molt variat, explicava la coordinadora del Centre Especial de Treball de l'Associació Alba, Antonia Rodríguez: “Des de gent gran que no pot pujar a l'escala per netejar les làpides més altes fins a gent que viu fora.”

LA XIFRA

95.000
visitants
són els que van passar ahir pels diversos cementiris de Barcelona, deu mil menys dels previstos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.