Societat

Xops per la sanitat pública

Més d'un miler de persones suporten l'aiguat per rebutjar el nou consorci sanitari de Lleida que projecta la Generalitat

Crits contra CiU, ERC es recol·loca a darrera hora i aliances amb ICV i la CUP i amb els sindicats

Fa dos mesos que estava anunciada la gran manifestació de la Marea Blanca de Lleida contra el projecte de consorci sanitari de Ponent, però ningú es podia pensar que s'hauria de fer sota un aiguat important. Tot i això, més d'un miler de persones, amb paraigües, capelines i impermeables, van participar en la protesta, que va desafiar la meteorologia i un dissabte de gran afluència comercial.

Poc abans de les sis de tarda, hora d'inici de la manifestació, amb prou feines hi havia un centenar de persones a la plaça Ricard Viñes, punt de trobada de la protesta. Però en qüestió minuts i a mesura que augmentava l'aiguat, la gent anava arribant i ocupant la plaça.

Convidats d'honor com ara representants de Bellvitge, Vall d'Hebron, Tarragona i Viladecans, així com Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego, líders d'UGT i CCOO; el coordinador i la diputada d'ICV, Joan Herrera i Sara Vilà, i la parlamentària de la CUP, Isabel Vallet, van donar suport a la protesta lleidatana, alertant tots ells que el projecte de consorci és una prova pilot o experiment per ampliar després a la resta de Catalunya i amb l'objectiu d'esquarterar l'ICS i la sanitat pública o afavorir interessos privats amb l'excusa d'oferir més eficiència, autonomia de gestió i qualitat.

Aquestes formacions polítiques i sindicals ja eren des d'un principi les contràries al projecte del conseller Boi Ruiz, mentre que CiU va ser l'ase dels cops i la burla de les consignes dels mullats manifestants. ERC, que mentre era soci del govern no piulava sobre aquest assumpte, ara s'ha recol·locat i en un parell d'ocasions ja s'ha pronunciat a Lleida en contra del consorci. Ahir, els dirigents locals d'ERC es van deixar veure en la manifestació, tot i que la rua no va variar l'itinerari previst, que incloïa parada i escridassada davant de la seu d'Esquerra i també a la de CDC, on va acabar.

Helena Motos, sindicalista de CCOO i portaveu de la Marea Blanca, va explicar: “Salut pretén un canvi de model que inclou fer negoci amb la sanitat pública i avui, per un dia i tot i la pluja, Lleida ha estat Catalunya per dir al govern que desisteixi d'aquest nou model.” Josep Maria Álvarez va dir que la pressió popular ja havia fet rebaixar els objectius de privatització del govern, mentre que Joan Herrera va qualificar el conseller Boi Ruiz de “guineu a dins del corral de gallines, com el gestor de la privada que entra al sistema públic”. Isabel Vallet va dir que el consorci seria una eina opaca que faria poc transparent el control de la salut pública.

El consorci ha de ser operatiu el març del 2015, gestionant els hospitals, els CAP i els serveis sociosanitaris i de salut mental de Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

Les línies R3, R4 i R11 de Rodalies es veuran afectades durant l’agost per treballs de manteniment

Barcelona
societat

En marxa el concurs per regularitzar els terrenys de conreu de Gallecs

Mollet del Vallès

Més zones per a gossos a Rubí i millora de la vintena en funcionament

RUBÍ
GIRONA

Afectacions a la R3 el proper cap de setmana per treballs de manteniment

GIRONA
SERVEIS

Obres de pavimentació en diferents carrers de Lleida

Lleida
EL PORT DE LA SELVA

Una avaria deixa sense subministrament d’aigua tot el municipi

EL PORT DE LA SELVA

S’obre la Rambla estrenant paviment vermell

SABADELL
OLOT

Renoven el paviment d’un pavelló del Parc Esportiu Pla de Llacs

OLOT
medi ambient

Acord per a tres noves depuradores i per a millorar la gestió dels fangs a Osona

Vic