Espinelves es convertirà durant nou dies en la fira del Nadal per excel·lència de Catalunya
La distinció de l'Avet d'Or s'ha atorgat enguany a l'ANC, Òmnium Cultural i a l'AMI
Esperen vendre uns 5.000 avets, una mica per sobre dels anys anteriors
El petit poble osonenc d'Espinelves, que no arriba als 200 habitants durant l'any, preveu acollir uns 70.000 visitants que des d'aquest dissabte i fins el 14 de desembre hi passejaran a la cerca del millor avet de Nadal per endur-se'l a casa. En total hi haurà una vuitantena de parades, de les quals nou seran d'avets, i on també es vendrà artesania embotits o torrons. L'alcalde, Joan Manuel Claveria, ha explicat que enguany es lliurarà el premi de l'Avet d'Or (destinat a distingir persones o institucions que hagin defensat els drets nacionals de Catalunya) a l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l'AMI. En representació, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, recollirà el guardó.
La Fira de l'Avet d'Espinelves va néixer l'any 1980 de la mà d'un grup de joves del poble amb la intenció de recollir diners per ajudar a fer activitats per la festa major. Des de llavors, la fira ha anat creixent any rere any fins a convertir-se en la segona fira de Nadal més important de Catalunya en quant a nombre de visitants.
L'alcalde d'Espinelves, Joan Manuel Claveria, ha explicat que quan van començar a fer el Mercat Medieval de Vic, que també arrenca aquest dissabte, pensaven que els podrien esgarrapar visitants, “però ha estat tot el contrari”. Així, molts visitants que van a la Fira d'Espinelves després passen per Vic, o ala inversa. Les dues fires, ha dit l'alcalde, no competeixen, “sinó que s'alimenten mútuament”. De fet, durant aquest Pont de la Puríssima, que són els dies en què la fira coincideix amb el mercat, passaran per Espinelves el 70% del total del visitants que esperen, uns 70.000.
La previsió pel que fa a la venda d'avets per enguany se situa a les 5.000 unitats, una mica per sobre que les darreres edicions en què se'n van vendre entre 3.000 i 4.000. Segons Claveria, cada vegada hi ha més gent que fa pessebre i avet, convertint l'arbre de Nadal en un “producte a l'alça”, tot i la crisi. Segons el batlle, molta gent ja veu que la vida de l'avet és un cercle tancat, ja que els arbres (que són tots de planter) si no passen el Nadal, després es poden reciclar i amb la matèria restant es trinxa i se'n pot fer adob.
La variant que més es ven és el Masjoanis, un avet autòcton d'Espinelves i que és un empelt entre un avet de les Guilleries i un avet andalús que amb set o vuit anys de vida, ja es pot posar a la venda. Espinelves és un petit poblet situat als peus del Montseny i que “gaudeix d'un microclima molt plujós i molt fred que fa que sigui el terreny idoni per cultivar els avets”, ha assenyalat Joan Manuel Claveria.
A banda de les tradicionals parades d'arbres, a la fira també hi haurà lloc per una gran varietat de productes naturals i artesanals com embotits, formatges o torrons i una mostra d'oficis artesans on es podrà veure treballar a neulers, cistellers i espardenyers. A l'església, els visitants podran trobar una exposició de pintura de Francesc Vidal i Gardella. Al local Jovent Club hi haurà una exposició de fotografia de Joan Oltra sobre el paisatge.