Salut

Salt guanyarà pes

L'Institut d'Investigació Biomèdica deixarà la ciutat de Girona per anar, a l'estiu, a un edifici del parc hospitalari Martí i Julià

El laboratori clínic regional també es traslladarà a Salt per deixar espais lliures al Trueta que s'aprofitaran per ampliar el servei d'urgències, una obra llargament reivindicada

La principal novetat del 2015 en l'àmbit sanitari serà l'entrada en funcionament de la nova seu de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) al parc hospitalari Martí i Julià de Salt. El centre de referència en recerca biomèdica de les comarques gironines, que té algunes dependències a l'hospital Josep Trueta de Girona i una presència important al parc científic i tecnològic, ocuparà l'estiu del 2015 l'edifici de la Mancomunitat 2 –l'antic manicomi– després de fer-hi unes obres de reforma pressupostades en poc més d'1,8 milions d'euros. Les obres seran cofinançades a través dels fons europeus de desenvolupament regional (Feder). L'edifici de la Mancomunitat 2, que consta de dues plantes i disposa de 1.700 m², estava en desús des de l'any 2009. L'immoble és propietat del Servei Català de la Salut (Catsalut), que en cedeix l'ús per tal que l'Idibgi tingui unes instal·lacions més adequades als projectes de recerca de present i de futur. A més de laboratoris i serveis de suport a la recerca, el nou centre estarà dotat del primer estabulari de les comarques gironines per a l'experimentació amb rates i ratolins, la qual cosa evitarà que els investigadors s'hagin de desplaçar a Barcelona. I també inclourà el primer biobanc de la demarcació, recentment autoritzat. Un cop entri en funcionament, la major part dels investigadors (250 persones) treballaran a les noves instal·lacions.

Però aquest no serà l'únic moviment que hi haurà envers el parc hospitalari de Salt. A aquest indret també hi anirà el laboratori clínic que presta servei als centres de l'Institut Català de la Salut (ICS), l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) i l'hospital de Campdevànol, que actualment està ubicat al Trueta. El laboratori clínic regional deixarà el Trueta i se n'anirà a Salt per alliberar espais que seran aprofitats per ampliar el servei d'urgències de l'hospital de Girona.

I és que, un cop que el conseller de Salut, Boi Ruiz, aparqués de forma indefinida la construcció d'un nou Trueta i apostés per la reforma i/o ampliació de les instal·lacions existents, el 2015 s'encarregarà la redacció del projecte d'ampliació del servei d'urgències, que pateix des de fa anys de falta d'espai. Tot i que aquestes obres no començaran, d'acord amb el calendari, fins al 2016, en els propers mesos s'hauran de fer els treballs d'adequació del nou laboratori clínic perquè sigui operatiu també el 2016. El primer pas de tot aquest moviment de peces es va donar fa pocs dies amb la licitació pública, per part del Catsalut, del contracte corresponent a la redacció del projecte de les obres d'ampliació de les urgències del Trueta. Aquestes obres, llargament reivindicades, estan pressupostades en tres milions d'euros i han de donar resposta a les necessitats assistencials de caràcter urgent de l'hospital de referència de la regió sanitària de Girona.

Cirurgia cardíaca

Salut afirma que manté el servei al Trueta

L'any que és a punt de començar servirà per comprovar en quines condicions es desenvoluparà el servei de cirurgia cardíaca d'alta complexitat que estava implantat al Trueta. Unes controvertides declaracions fetes pel conseller Ruiz el darrer trimestre van posar en qüestió la continuïtat d'aquest servei al Trueta. Fins ara, aquest tipus d'intervencions es feien en col·laboració amb professionals de l'hospital Vall d'Hebron i és previst que passin a fer-ho especialistes de Can Ruti.

L'Escala

El concurs de l'ABS, pendent de resolució

El 2014 arriba al final sense que s'hagi resolt el polèmic concurs per adjudicar la gestió de l'àrea bàsica de salut de l'Escala. És el segon cop que es convoca aquest concurs i dues empreses privades amb afany de lucre aspiren a quedar-se la gestió. Tot i que Salut manté que el procediment segueix el curs, hi ha 2.000 signatures en contra del concurs, una moció del Parlament en què es rebutja la privatització i una petició de revisió del concurs per part de Salut Empordà.

Poques inversions

Només dos CAP i dos consultoris locals nous

El pressupost del govern català per al 2015 preveu únicament inversions per a la construcció de dos nous CAP, un a Castell-Platja d'Aro i un altre a Figueres, i dos consultoris locals, un a l'Estartit i l'altre a Verges. La construcció del nou centre de salut a Platja d'Aro té una partida consignada d'1,69 milions d'euros i el de Figueres, llargament reclamat, de 642.952 euros. En el cas de Figueres, el centre d'atenció primària es construirà en una antiga sitja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia