Les exigències del protocol de la grip nova marca l'inici del curs escolar
Malgrat que les escoles segueixen les mesures sanitàries dictades per Educació, el nivell de compliment no és el mateix
Cares somrients i d'altres de no tant. Alumnes satisfets perquè comença un nou curs i d'altres amb cares llargues. És una rutina que es repeteix cada any. Però el 2009 aporta un element nou: la grip A. Un element que ha fet canviar les rutines que fins ara duien la gran majoria dels centres educatius.
Fulls informatius.
Mocadors de paper.
En altres CEIP, com ara el Puig d'Arques de Cassà de la Selva, el Silvestre Santaló de Salt i el Verd de Girona, entre d'altres, el que es busca és conscienciar els pares i mares que l'alumnat han de tenir cura de la seva higiene, tot i que en molts casos no es donen els mínims.
Amb febre, cap a casa.
Rentar-se les mans.
Nous centres.
(Informació elaborada per Mar Vicente, Jordi Colomer, Montse Barrera i Jordi Casas)
«L'escola està pitjor»
El sindicat d'ensenyament USTEC-STEs avisa que s'ha començat un curs amb més alumnes i menys professors. «S'ha de fer més amb menys», lamentava el portaveu del sindicat, Xavi Díez. «És un curs amb molta propaganda política, però la realitat és que les escoles estan pitjor», afirma Díez. En el mateix sentit es va manifestar el sindicat UGT, que segons la seva portaveu, Roser Font, «comença un curs amb expectatives en innovació, però preocupats per les plantilles, que no són les que haurien de ser». Per Font, «el conseller diu que no hi ha retallada de personal, però no és veritat». UGT també critica els nomenaments telemàtics, que segons Font «retallen els drets dels professorat». CCOO, en canvi, ha realitzat una enquesta a 150 centres educatius, dels quals asseguren que el 64% tenen la plantilla sense cobrir.
Es multiplica la demanda de gel antisèptic
n. serret/ ò. pinillaLes empreses que produeixen solucions hidroalcohòliques i antisèptiques han registrat un increment de la demanda per part d'escoles i també d'empreses que volen adquirir aquests productes per garantir els protocols i evitar baixes a causa del contagi de la grip A. L'empresa José Collado SA ha hagut de multiplicar la seva producció de gel antisèptic. L'increment més fort el van notar a partir de la segona quinzena del mes d'agost, just abans de l'inici del curs escolar, fins al punt que ja produeixen sis vegades més que fa un temps.
Les farmàcies, que dispensen solucions hidroalcohòliques i productes antisèptics, també han registrat «més demanda», ja que es tracta «d'un producte que a nivell particular fins ara no es feia servir», explica Mercè Maduell, que és vocal d'oficina de farmàcia del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona. Per aquest motiu, explica que és possible que «no hi hagi l'assortiment necessari a totes les farmàcies i s'hagin pogut trencar estocs en moments puntuals». El gel és el producte antisèptic que té més sortida, perquè queda més retingut a la mà, tot i que les locions incorporen dispensadors.
Dibosch amplia la gamma
L'empresa distribuïdora de productes i maquinària per a la higiene Dibosch, de Riudellots de la Selva, ha notat un fort augment en la demanda d'aquest tipus de productes. Per això n'ha ampliat la gamma, perquè es puguin adaptar a les diferents activitats. Entre els productes que noten més la demanda hi ha els desinfectants superficials per netejar. Per exemple, les joguines, les solucions hidroalcohòliques, el sabó i els mocadors o productes de paper de cel·lulosa.
Bretolada al CEIP Taialà
ò.p. / ACNEl CEIP Taialà de Girona ha començat amb mal peu el nou curs escolar. El centre va obrir ahir les portes i es van trobar que algú hi havia entrat a robar. Segons van assegurar fonts del centre escolar, les classes estaven desordenades i hi van trobar a faltar 400 euros i material escolar. Se sospita que podrien haver estat uns brètols que hi van entrar durant el cap de setmana, ja que s'hi van trobar restes de menjar i begudes escampades. Els responsables del centre es van trobar la porta oberta, sense que l'alarma hagués sonat. El CEIP Taialà de Girona, que té una plantilla de cinquanta professors i 670 alumnes, és un altre dels exemples de centres gironines que han començat amb retallada de plantilla, ja que tenen quatre professors menys i amb cinc substituts que encara no han començat.
Beques de menjador
MONTSE BARRERA / M.bEl Consell Comarcal del Gironès ha atès el 100 per cent de les sol·licituds de beques de menjador escolar de la comarca, excepte les que no compleixen els requisits de documentació o que s'han presentat fora de termini. Aquestes sol·licituds pendents són unes dues-centes, si bé s'acabaran atorgant un cop els pares presentin tota la documentació, segons va explicar la presidenta del Consell, Cristina Alsina. Per aquest curs, hi ha hagut un augment d'un 9 per cent en l'atorgament de beques a famílies monoparentals o que només tenen ingressos del programa interdepertamental de renda mínima d'inserció (Pirmi), segons el conseller d'educació del Consell, Sergi Baulida. L'increment en aquestes famílies va ser d'un 16 per cent el curs passat.