L’ACA no troba candidats a quedar-se l’antic poble de Sant Romà de Sau
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), propietària de 20 cases de l’antic poble de Sant Romà de Sau, ha declarat desertes dues subhastes per desprendre’s d’aquest patrimoni, pel qual demana dos milions d’euros. Hi havia l’interès d’un empresari búlgar
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de la Generalitat estudiarà una nova fórmula per trobar una solució per a l’antic poble de Sant Romà de Sau, al terme municipal de Vilanova, després que hagin quedat desertes les dues subhastes que s’han fet aquesta tardor per recuperar un entorn que s’està deteriorant cada dia que passa.
Es confiava en l’oferta d’un empresari búlgar que finalment no s’ha concretat. L’ACA hi té 20 cases en propietat. Es van construir als anys quaranta del segle passat per acollir sobretot els treballadors de l’embassament, i també veïns de l’antic poble de Sant Romà que el 1963 acabaria negat per les aigües del pantà.
Bona part dels habitatges van estar ocupats fins als volts de l’any 2000. L’acord amb els treballadors era que hi podien viure mentre es mantingués la seva relació laboral amb l’embassament, però quan els treballs es van fer cada vegada més automatitzats, molts ja van començar a marxar, explica l’alcalde de Vilanova de Sau, Joan Riera (PSC-PM).
A partir d’aquell moment, els veïns que s’hi han mantingut sabien que qualsevol dia podien ser obligats a marxar-ne, ja que fa anys que es coneix la intenció de l’ACA, formalment propietària de la major part de les cases, de desprendre’s d’aquest patrimoni.
Algunes famílies van intentar llogar o adquirir les cases desvinculant-se de l’acord com a antics treballadors, però la proposta no es va acceptar.
A banda dels habitatges particulars, que inclou un sector de torres amb vistes espectaculars sobre l’embassament, Sant Romà també havia tingut escola i caserna de la Guàrdia Civil, dos edificis situats davant per davant i ara completament abandonats. A la rectoria i a l’església, en canvi, que són del Bisbat de Vic, es manté activitat.
La primera subhasta convocada acabava el termini l’octubre passat i es va resoldre sense candidats. La segona, que es va tancar a començament de desembre, també es va quedar sense concursants. Les condicions eren les mateixes: 2.028.264 euros, impostos i despeses a part, per una finca de 125.000 metres quadrats que incloïa les 20 edificacions.
L’alcalde de Vilanova admet que, davant d’aquesta situació, no sembla el més indicat que l’ACA plantegi ara una tercera subhasta. S’ho han d’estudiar i, potser, trobar una altra fórmula, apunta. Per al municipi, revertir la situació de Sant Romà es podia veure també com una oportunitat per donar feina als veïns del poble, fos amb les obres que hi calgués fer o amb la futura activitat que s’implantés. El que no pot ser és continuar així, conclou Riera.
· Un efecte més de la crisi russa
A l’alcalde de Vilanova de Sau, Joan Riera, li consta des de fa temps l’interès d’un empresari búlgar amb negocis a Rússia per invertir a Sant Romà de Sau. Treballava amb la idea d’un complex turístic i es donava per fet que optaria a la subhasta, però finalment no s’hi va presentar. N’ha parlat directament amb l’ACA, diu Riera.
Segons l’alcalde, els ha justificat que es fes enrere a última hora, entre altres raons, per la sobtada situació de crisi que travessa l’economia russa i les dificultats a obtenir finançament per concretar l’operació. Al marge dels dos milions fixats per adquirir les cases de l’ACA, caldria tota una altra inversió per actuar sobre la urbanització, començant per l’enderroc, i crear-hi després el negoci que plantejava.
Riera no amaga que una segona subhasta deserta complica les coses per al futur immediat de Sant Romà. Entre altres coses, perquè és una despesa de manteniment afegida per a l’Ajuntament sense poder-ne treure cap rendiment. No és nostre, però arran de l’última ventada hi vam haver d’anar a treure dos arbres del mig de la carretera, lamenta Riera. Tampoc descarta, si la situació no es desencalla, que almenys vagin a terra totes les cases en mal estat.