Retiraran més de 300 nius de cigonya de la demarcació de Lleida
Els tècnics de Medi Ambient han pogut accedir al capdamunt del campanar de l'església de Mollerussa amb l'ajuda d'una grua de grans dimensions en la qual s'hi ha enganxat una cistella que ha permès l'accés de dues persones. Una vegada situats, els tècnics han començat a desembrossar el niu amb l'ajuda d'una forca i un rasclet. Poc a poc han anat caient branques i restes d'excrements fins que al cap d'uns deu minuts de treballs s'ha pogut desenganxar la totalitat del niu.
Segons Damià Sánchez, aquest niu podria haver arribat a pesar entre 150 i 180 quilos. El fet d'estar situat en una de les cornises laterals de la piràmide de la torre del campanar suposava un perill per als vianants, ja que el vent o la pluja en podrien haver fet caure alguna part en un futur. Sánchez ha assenyalat que la «paciència» de l'Ajuntament de Mollerussa a l'hora de portar a terme aquesta actuació ha garantit que al niu no s'hi trobessin ous o pollets de cigonya, ja que en aquesta època ja fa setmanes que han començat a volar. De fet, quan es va retirar un niu de les mateixes característiques situat en aquest mateix punt, ara farà cosa d'un any i mig, els tècnics van haver de treballar amb molta més cura, ja que a l'interior hi havia dos pollets. L'Ajuntament de Mollerussa va decidir llavors instal·lar un sistema pioner d'electrificació al voltant del campanar per tal de prevenir la instal•lació de més nius en aquesta part, però les cigonyes van descobrir de seguida la trampa de les petites descàrregues elèctriques i al cap de pocs mesos ja van aconseguir iniciar la construcció d'aquest nou niu que ara s'ha retirat.
En aquesta ocasió s'ha decidit no instal·lar de nou un sistema de prevenció, ja que molt possiblement, ha estat això el què ha permès a les cigonyes ubicar més fàcilment el niu en aquesta zona del campanar, ja que el cablejat d'aquest protector havia actuat com a suport per a les branques del niu. Segons Sánchez, les cigonyes són molt llestes, i és molt difícil de preveure on i com ubicaran els seus nius ja que ho fan als llocs més impensables.
A Mollerussa l'actuació dels tècnics de Medi Ambient ha estat relativament fàcil, ja que amb poc menys d'una hora s'ha retirat el niu i també s'ha revisat el que hi ha situat a la part més alta del campanar, concretament a la creu, que esta suspès gràcies a una plataforma metàl·lica, i que s'ha decidit conservar. Segons Sánchez, en altres municipis no disposen dels serveis d'una grua de grans dimensions com la que s'ha portat a Mollerussa i llavors han de retirar els nius escalant pels campanars o els diferents punts alts on acostumen a situar les cigonyes les seves llars. De fet, Sánchez ha assenyalat que el de Mollerussa és un dels campanars més alts de la demarcació i si no s'hagués comptat amb una grua les tasques s'hagueren complicat molt.
A la demarcació de Lleida s'hi concentra un 90% de la població de cigonyes de tot Catalunya. Tot i que al setembre és quan té lloc la migració cap a terres més càlides on passen l'hivern, sempre queden alguns exemplars que no se'n van i acaben quedant-se fins a l'estiu. La campanya de retirada de nius, que es porta a terme amb col·laboració del Departament de Treball, que ha donat un pla de treball a l'Associació Trenca per tal de posar en marxa una brigada específica per aquestes intervencions. Concretament s'actuarà en campanars, edificis alts i d'altres punts urbans on les cigonyes instal·len els seus nius.