L'Obra Social La Caixa continua reforçant Girona
Durant el 2014, i gràcies al programa Incorpora, 643 gironins en risc d'exclusió van trobar feina a les comarques gironines
Es promou a Girona i Salt un projecte per detectar gent gran sola
Al llarg del 2014, i gràcies a l'Obra Social La Caixa a través del programa Incorpora, 643 gironins en risc d'exclusió o víctimes de la violència de gènere van aconseguir trobar feina a les comarques gironines.
Aquest és un dels nombrosos projectes que formen part del sòlid i compromès treball que porta a terme l'Obra Social La Caixa, i ahir al CaixaForum es va presentar el balanç de la seva acció durant el 2014 a les comarques gironines. Un treball que, segons el director corporatiu de la fundació bancària, Marc Simón, es fa amb “rigor i compromís”, amb la clara voluntat de “reforçar any rere any el treball amb els col·lectius més vulnerables i prioritzar els programes de lluita contra la pobresa i l'exclusió social”. I per això l'entitat ha destinat uns 16,2 milions d'euros al conjunt de projectes d'àmbit social, cultural, mediambiental i educatiu gironins. En aquest sentit, Jaume Masana, director territorial a Catalunya de Caixa Bank, va reiterar “el gran compromís que té l'entitat amb el territori”.
Un treball que l'ha portat a ser la primera fundació privada de l'Europa continental i la tercera del món, amb un pressupost de 500 milions d'euros.
Marc Simón hi va afegir que des del 2006 aquest projecte del programa Incorpora ha permès inserir laboralment 4.238 persones de les comarques gironines en un total de 1.434 empreses col·laboradores.
Acompanyament
Una de les novetats que es volen impulsar és la col·laboració entre l'entitat i Creu Roja amb un projecte pilot a Girona i Salt per detectar persones grans que estan soles i ajudar-les amb el suport de voluntaris. A Girona l'acció se centrarà al Barri Vell i el Mercadal. Per això, un cop detectats els casos gràcies a la col·laboració de veïns i agents socials, voluntaris i professionals tindran la missió de fer l'acompanyament, i se centraran a animar-los a participar en activitats, recompondre les relacions familiars, si és el cas; la qüestió és que aquesta gent gran no estigui sola. Amb l'objectiu de garantir l'accés a l'habitatge, l'Obra Social ha impulsat programes d'habitatge assequible i lloguer solidari.
U na altra de les apostes és ajudar a obtenir un habitatge. Per això l'entitat disposa de 488 pisos socials a les comarques gironines amb lloguers d'entre 85 i 150 euros mensuals. A aquests cal afegir-hi els 175 pisos de nova construcció, si bé amb un cost de 300 euros mensuals. Dins les convocatòries d'iniciatives socials a les quals l'Obra Social dóna suport econòmic i promocional, el 2014 ha destinat 243.980 euros a impulsar deu projectes dirigits a persones especialment vulnerables. Entre els projectes, per exemple, hi ha el restaurant Mas Casadevall de la Fundació Autisme o el centre especial de treball La Fageda. A banda del vessant social, l'entitat també ha destinat fons a la recerca mèdica, com per exemple a l'estudi dirigit pel doctor Ramon Brugada per investigar si darrere les morts sobtades inexplicades de la gent jove hi pot haver una causa genètica, entre altres.
Un altre punt és el cultural, en què destaquen els projectes finançats amb el programa Romànic Obert i la recent creació del Patrimoni en Acció, que actuarà en tres recursos patrimonials de la demarcació: la ciutat ibèrica d'Ullastret, la ciutat grega i romana d'Empúries i el conjunt de Sant Pere de Rodes.