Societat

Patrimoni

Els músics de les cobles orquestra

Un projecte de recuperació de la memòria oral dóna a conèixer la feina d'aquestes formacions nascudes a l'Empordà a mitjans del segle XIX

El projecte Fer de músic té com a objectiu la recuperació i la difusió
del patrimoni centrat en el món de les cobles orquestra i pretén fer recerca en aquestes formacions catalanes nascudes a les comarques de l'Empordà a mitjan segle XIX i que han estat testimoni excepcional de la història de nostre país, del desenvolupament de la societat catalana i de les festes populars. El treball de recerca fa sis anys que està en funcionament i està coordinat pel músic establert a Torroella de Montgrí Jordi Molina, una tasca que disposa del suport del centre de documentació del Museu de la Mediterrània. Després de sis anys, el projecte ja ha fet vint-i-tres entrevistes a diferents personatges històrics i ha recuperat i investigat diversos fons particulars relacionats amb el món de la cobla. La recerca feta des del Baix Empordà s'ha estès a tot el territori català, en un esforç en què té molt a veure la circumstància que el Museu de la Mediterrània forma part de l'Observatori del Patrimoni Etnològic Material i Immaterial.

Els treballs efectuats per l'equip de recerca al llarg d'aquest últim any es van donar a conèixer ahir en un acte durant el qual es van poder veure les gravacions fetes a quatre personatges històrics de les cobles orquestra. En concret, els quatre protagonistes enregistrats són la compositora i cantant Pepita Llunell i Sanahuja (Barcelona, 4-8-1926), l'instrumentista de fiscorn i trombó Francesc Clà i Font (Celrà, 8-9-1947), l'instrumentista de trompeta Vicenç Gatius i Mayoles (Ullastret, 16-10-1934) i l'artesà i constructor d'instruments, Miquel Puigdellívol i Busqué (Mataró, 11-1-1939).

Dissabte d'aquesta setmana es farà a Can Quintana una taula rodona amb el títol Els cantants en les orquestres de ball, una activitat que té com a objectiu aportar noves dades i testimonis al treball que ajudin a descobrir una de les figures més característiques de les cobles orquestra. Els responsables de l'estudi han anat desvelant que aquesta figura ha sofert molts canvis en el transcurs del temps: el canvis de repertoris, la incorporació de la dona i la sonorització han anat fent evolucionar aquesta especialitat. La taula rodona tindrà la participació d'Eva Trullàs (Orquestra Montgrins i Dagoll Dagom), Susanna del Saz (Orquestra Girona, Costa Brava i Selvatana), Jordi Granger (Orquestra Maravella, Selvatana i Principal de la Bisbal) i Antoni Giner (Orquestra Montgrins). La taula serà moderada per Francesc Sànchez Carcassés (TV Girona, FEM Ràdio
Girona).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.