Educació

Universitat de Girona

La geografia a vista d'ocell

El departament de Geografia de la UdG adquireix un ‘drone' per reforçar als seus grups de recerca

De moment, les aplicacions s'han definit en múltiples vessants ambientals i territorials

La geografia no és dibuixar un territori; és molt més que tot això, és explorar-lo, entendre'l, definir-lo i també ajudar a preservar-lo. A la UdG els diferents grups de recerca del departament de Geografia, del laboratori d'Anàlisi i Gestió del Paisatge (LAGP), d'Anàlisi i Planificació Terrritorial i Ambiental (APTA) i del de Medi Ambient i Tecnologies de la Informació Geogràfica ja treballen en com extreure com més informació millor utilitzant la tecnologia dels drones o vehicles aeris.

En aquest afany de ser pioners en investigació, el departament de Geografia es va acollir a la convocatòria Ajut d'Infraestructures, que la UdG va oferir i que n'ha permès l'adquisició.

Un enginy fet a mida

Els professors del departament especialitzats en Sistemes d'Informació Geogràfica, Carolina Martí i Diego Varga, es van posar en contacte amb el Centre Tecnològic (Catuav), a Moià, perquè els desenvolupés un sistema integral que s'ajustés als seus requeriments específics, tant de recerca com de pressupost. El resultat va és el model Mineos. Les característiques principals d'aquest aparell d'ala fixa, que pesa menys de 2 kg, és que permet operar de manera totalment automàtica i de portar una càmera a dins perquè capti imatges. Disposa d'un sistema de navegació, sistema d'estabilització, estació de control terrestre, enllaç de telemetria, enllaç de control i enllaç de vídeo. De moment, les aplicacions les tenen molt ben definides en múltiples vessants ambientals i territorials. El dedicaran a l'anàlisi de freqüentació de visitants a les platges per a la seva gestió sostenible; a l'estudi de l'estat dels sistemes dunars, per establir directrius de conservació i millora; a l'estudi de l'evolució de les masses forestals i dels períodes de després dels incendis; a la detecció d'estrès hídric en cultius per a la gestió eficient de l'aigua; en el seguiment i avaluació d'episodis d'inundació; a la detecció primerenca de malalties i plagues en conreus o zones forestals; al control de conques hidrogràfiques; al control i gestió de zones amb impactes ambientals; a l'anàlisi de termografia urbana per assessorar en eficiència energètica; i a l'estudi de l'evolució urbanística i planificació territorial, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ciència

El VHIO avança cap a una teràpia dirigida per a un tumor rar

Barcelona
Salut

Una visió integral per tractar els TCA en adults de tot el país

Martorell
Societat

Mor Joan Camps Florit, flabioler de les festes de Sant Joan de Ciutadella

El Terracotta Museu presenta ‘Contingent’ del ceramista Lluís Xifra

LA BISBAL D’EMPORDÀ
SUCESSOS

Comissen una boa i una pitó de Birmània a un particular

Monistrol de Montserrat
METEOROLOGIA

Les comarques de Lleida poden superar demà els 40 graus

LLEIDA
societat

La Festa de l’Estiueig de Ribes de Freser estarà dedicada a Àngel Guimerà

Ribes de freser

Reforç policial i un dron nocturn a Mataró per vigilar les Santes

mataró
ECONOMIA

El sector del turisme rural vol que es regulin els pisos turístics als pobles

Barcelona