L'ús intensiu d'aparells electrònics s'associa amb la mala qualitat del son
Els adolescents amb més interacció amb les pantalles són també els que més triguen a dormir
Com més dispositius tenen a l'abast, menys hores dormen
Ho diu el sentit comú i ara també la ciència: interactuar amb dispositius electrònics just abans de ficar-se al llit no és el millor sistema per conciliar la son ràpidament, més aviat al contrari. Un estudi sobre una àmplia base d'adolescents ha demostrat que els que utilitzen durant més temps aparells amb pantalles com ara ordinadors, consoles, mòbils, tauletes o la mateixa televisió són més propensos a trigar més temps a adormir-se.
A més, un ús intensiu s'associa clarament amb un dèficit d'hores de son. D'aquí que els conductors de la recerca proposin “actualitzar les recomanacions sobre l'ús saludable dels aparells electrònics”. La investigació, publicada pel British Medical Journal, es basa en registres recollits de 10.000 adolescents noruecs d'entre 16 i 19 anys. Els autors han comprovat que, independentment del dispositiu utilitzat –es van observar diferències de gènere: els nois preferien les consoles i les noies eren més proclius a xatejar amb el mòbil–, l'ús de qualsevol d'ells durant el dia i, especialment, l'hora abans de dormir, augmenta el risc de trigar més d'una hora a conciliar la son, quan seria habitual fer-ho en menys de 30 minuts. En concret, un ús diari de més de quatre hores n'augmentava el risc en un 49%. A més, els joves que passaven més de dues hores conversant
en línia triplicaven les possibilitats de dormir-ne menys de cinc. I, com més dispositius s'usen, més s'agreuja el risc.
Pel que fa a les causes, s'apunta que l'ús dels aparells pot reemplaçar directament les hores de son o interferir-hi afectant el sistema nerviós. A banda, però, cada cop s'investiga més la possibilitat que la llum de les pantalles afecti el ritme circadiari, el rellotge intern que adapta el cos al dia i la nit.