La Sindicatura retrata el caos financer a Creixell
Un informe del mandat passat avisa d'irregularitats perseguibles judicialment
El govern estudia denunciar
Quatre anys prorrogant un mateix pressupost i sobrevalorant els ingressos, prop de vuit milions de deute a creditors i impagaments de les quotes a la Seguretat Social durant tres exercicis. Aquests són alguns dels elements que detecta la fiscalització feta per la Sindicatura de Comptes a la gestió econòmica de l'Ajuntament de Creixell entre els anys 2006 i 2010. L'informe es va fer a petició del ple municipal, que, davant de la situació de pràctica fallida econòmica del municipi, va sol·licitar al Parlament el 2012 que encarregués l'estudi.
Les conclusions adverteixen d'accions de l'exalcalde durant el mandat anterior, Teodor Fuster (PP-UPC), que serien “perseguibles administrativament i judicialment”. El govern actual (CiU, PSC i ERC), tot i que encara ha d'analitzar el document, té sobre la taula la possibilitat de denunciar l'exalcalde. “Hi ha hagut un perjudici econòmic i crec que s'han d'exigir responsabilitats”, va assegurar l'alcalde actual, Jordi Llopart (CiU).
Declaracions falses
Un dels fets més controvertits que detecta l'informe té a veure amb l'impagament de les quotes de la Seguretat Social, amb un deute que supera els 400.000 euros. Paral·lelament, l'Ajuntament va rebre subvencions de la Generalitat i la Diputació de Tarragona que anaven acompanyades de declaracions responsables firmades per Fuster, en què assegurava que l'Ajuntament sí que estava al corrent d'aquests pagaments. Davant d'aquesta falsedat, la Sindicatura obre la via a la denúncia per via administrativa o judicial.
L'informe també adverteix d'irregularitats en els pagaments sense consignació pressupostària (que es feien sense seguir les fases administratives necessàries i amb advertiments en contra de l'interventor) i del sobredimensionament dels ingressos en els pressupostos, que arribava a situar-se fins a un 57% per damunt dels reals.
L'informe també analitza finalment tres projectes d'urbanització finançats amb contribucions dels veïns (Rincón del César, la Coma i Finca Cuyàs), alguns sense liquidar encara, en què es detecten irregularitats en el procés d'adjudicació, impagaments a les constructores i superació del termini màxim d'obres sense que s'hagi reclamat responsabilitats a la constructora.
L'alcalde actual denuncia que aquesta herència ha hipotecat la seva gestió. “Per sort hem reduït deute amb molts proveïdors i mantingut serveis bàsics i personal”, assegura. Fuster, per la seva banda, va declinar valorar l'informe, ja que encara no l'havia pogut analitzar, però va considerar “vergonyós” que el govern no li donés accés a l'esborrany remès al consistori al novembre per poder-hi al·legar.