Una nova plaga provinent de Portugal amenaça els boscos de pins de Catalunya
El nematode del pi és un cuc que es transmet amb insectes
La plaga ja ha tingut conseqüències catastròfiques als Estats Units i a l'Àsia, on ha matat milers d'hectàrees de pins. El nematode és un cuc microscòpic, fet que encara en fa més difícil la detecció, i actua dins la fusta fins que asseca el pi i li provoca la mort. A més, s'estén ràpidament al seu voltant, a través de determinats insectes, i pot afectar diverses varietats de pins. A Europa aquesta plaga ha entrat per Portugal, on s'ha desenvolupat, i, d'allà, ha saltat a boscos de l'Estat espanyol, per exemple Extremadura, si bé aquests sembla que s'han pogut controlar. De fet, tota la fusta que arriba de Portugal a qualsevol país de la Unió Europea ha d'incorporar un segell que acrediti el bon estat de la fusta, i que està lliure del cuc.
La Guàrdia Civil, i també els tècnics dels departaments de Medi Ambient i d'Agricultura fan inspeccions i controls a les fronteres i també les indústries per controlar la fusta, i evitar l'entrada de la plaga. En el cas que es trobés algun arbre o bosc infectat, s'hauria de cremar ràpidament tota la zona per eradicar-ne el focus. Aquests controls es fan arreu de la Unió Europea.
La processionària del pi
Una altra de les grans plagues que afecta aes pins és la processionària. Segons el Departament de Medi Ambient, la climatologia d'aquest any farà que probablement no sigui un any especialment fort d'erugues, si bé la seva presència en boscos de pins –que es dóna especialment a partir de setembre, quan comencen a fer les bosses a les copes dels pins, tot i que no baixen cap a terra en processó fins a l'inici de primavera– pot ser una mica més alta que l'any passat. Els tècnics calculen que cada cinc anys es dóna una explosió de l'animal, i no sembla que això s'hagi de produir aquest any. A les comarques gironines, els tractaments preventius només es faran en la zona nord de l'Alt Empordà, en pobles com Portbou, Llançà o el Port de la Selva.