Entre tradició i devoció
Els viacrucis de Sant Hilari, Castelló, Sant Climent i l'Escala són els més destacats,
L'atractiu de la ‘Dansa de la mort' omple els carrers de Verges
Processons, viacrucis i representacions dels sants misteris grataran a les entranyes del substrat tradicional catòlic de la nostra societat. La Setmana Santa és ara temps de vacances, però havia estat període anual d'intensa espiritualitat. L'esclat de tradició, aquests dies, ens recorda allò que havia estat i ja no és, però que continua agrupant, perquè és tradició, pobles sencers que s'aboquen en allò que han fet sempre.
El poble de Verges tornarà a vessar de gent avui, dijous –en la cita més matinera de la Setmana Santa–, per seguir la processó, amb la Dansa de la mort com a atractiu principal. La constant presència tètrica no deixarà insensible ningú. El carrer Orient (rebatejat amb el nom de carrer dels Cargols) en l'últim tram de la processó i la crucifixió final de Jesucrist són, probablement, uns altres dels quadres més simbòlics. La processó s'acabarà de matinada i haurà estat la culminació de la mobilització d'un poble que haurà començat a les cinc de la tarda, amb la desfilada de les manages que completen un recorregut pels carrers més cèntrics. Les dues hores de la desfilada serveixen perquè les manages recullin les imatges engalanades i les portin a l'església, on queden enclaustrades fins a la nit, a punt de recórrer el poble en processó. Abans, a les deu, a la plaça Major s'hi representa el misteri, sobre un escenari col·locat al mig de la plaça.
Viacrucis a Sant Hilari
A Sant Hilari Sacalm, demà torna a haver-hi el viacrucis vivent, que mobilitza unes tres-centes persones. La celebració té una història documentada d'uns 270 anys, però abans de 1731 ja hi havia processons. La representació començarà a les set de la tarda, amb els misteris, i té el punt culminant en l'escenificació del calvari, a la zona esportiva, cap a mitjanit. “Els actors som tots del poble i amateurs, tret de l'empresa d'il·luminació, que és professional”, diu el president de l'Associació Via Crucis Vivent, Joan Xandri, que calcula que per la celebració la població de Sant Hilari es multiplica per tres.
El viacrucis de Castelló d'Empúries aquest any celebra el seu desè aniversari. La representació començarà a les set del vespre a la plaça de la Basílica amb els manaies de Mieres. Una de les seves particularitats és que no es limita a una processó amb els seus diferents passos, sinó que està concebuda com una obra teatralitzada, amb catorze estacions distribuïdes en escenaris diferents del nucli antic de la vila. Entre la trentena de manaies de Mieres i els veïns de Castelló que interpreten els diferents papers.
A L'Escala, el viacrucis (demà, divendres, 22 h), arriba a la setena edició i hi intervenen uns 160 participants. Una de les novetats d'aquest any és que en les primeres escenes, les dedicades al sanedrí i la sentència, utilitzaran com a teló de fons imatges reals de Terra Santa projectades a la façana de l'església.
Una altra novetat és la incorporació de la figura de Judes i d'un cec que acompanya Jesús, mentre que s'ha eliminat el quadre de les dones d'aigua i s'ha canviat de lloc el de les Injúries. Divendres a les sis de la tarda tindrà lloc la segona representació de la passió de Sant Climent Sescebes. La representació té lloc en un escenari privilegiat, l'Horta d'en Cusí, un espai que es converteix, any rere any, en el principal al·licient d'aquesta cita. Hi participen unes 125 persones per interpretar els diferents rols. La tercera i última representació de la passió de Sant Climent serà dilluns, 5 d'abril, també a les sis de la tarda.
(Aquesta informació ha estat elaborada per Esteve Carrera, Jordi Ferrer i Joan Puntí).