Salut

Castelldefels rebutja ara un centre de drogodependents

El govern local demana a Salut que rectifiqui i no inclogui el servei al nou CAP, i la Generalitat nega que sigui una narcosala

Oposició i veïns acusen el PP d'haver mentit respecte del pla d'usos

La polèmica acompanya, des de fa mesos, el nou centre d'atenció primària de Castelldefels, el tercer que tindrà la ciutat i que es construirà al barri de Vistalegre. El govern local, presidit pel PP, demana ara a la Generalitat que no inclogui entre els serveis un centre d'atenció a la drogodependència, que la Generalitat nega que sigui una sala de venopunció. L'oposició, al seu torn, acusa el PP d'haver amagat durant sis mesos la informació sobre el pla acordat amb la Generalitat respecte dels serveis del centre. I l'associació de veïns de Vistalegre es queixa que el consistori ha actuat a esquenes dels veïns i de les necessitats del barri.

“L'Ajuntament s'ha gastat 115.000 euros de la llei de barris en tirar a terra set habitatges que volíem que es destinessin a lloguer social”, es queixa Gregorio Sánchez, president de l'associació de veïns de Vistalegre. En aquest solar s'ha d'aixecar un CAP que, segons el pla funcional aprovat el juliol passat, preveu quatre metges i quatre infermers d'atenció primària, servei de rehabilitació, un hospital de dia de salut mental d'adults i un servei d'atenció i seguiment de drogodependències. Aquesta és, si més no, la resposta que el conseller de Salut va donar a una pregunta del grup parlamentari socialista. Els tres grups de l'oposició (PSC, ICV-EUiA i CiU) van presentar una moció en què reclamaven a l'alcalde més transparència a l'hora d'informar.

Una postura similar a la dels veïns de Vistalegre, que van manifestar en l'últim ple que “l'alcalde sempre ha tingut la intenció d'ocultar la informació sobre els serveis que prestaria” el nou ambulatori. El president de l'entitat veïnal lamenta que no hi hagi un increment real dels serveis sinó que “es desmuntin serveis del Castell, que donen atenció a una part del barri”. Pel que fa a l'atenció a la drogodependència, els veïns temen que pugui atreure drogoaddictes de Ca n'Espinós, un focus actiu de tràfic de drogues a la veïna ciutat de Gavà. “El nostre barri encara arrossega l'estigma d'haver estat un punt de venda de drogues en els anys 70 i 80”, assenyala Sánchez, que destaca que l'associació que presideix ha treballat durant molts anys per eradicar aquesta pràctica.

Refer el pla

El rebuig veïnal és l'argument del regidor de Salut, Javier Hiniesto, per assegurar que l'Ajuntament es nega a tenir un centre d'atenció de drogodependència. “No volem un centre que els veïns no volen”, diu. Respecte del pla funcional, diu que venia dissenyat per l'anterior govern (PSC, ICV-EUiA i CiU) i que el govern actual ha reclamat que es modifiqui.

I pel que fa a la Generalitat, el subdirector general de Drogodependència, Joan Colom, es nega a parlar d'una narcosala i assegura que el que s'ha plantejat a Castelldefels “és un centre com n'hi ha 60 a Catalunya, on es tracten addiccions a totes les substàncies”. És a dir, drogues com la cocaïna i l'heroïna, però també el tabac i l'alcohol. De fet, en termes generals, l'alcoholisme suscita el 47% dels tractaments, mentre que la cocaïna i l'heroïna representen, respectivament, el 21% i el 12% dels pacients. “Hi ha hagut una percepció inadequada de la realitat d'aquest centre, però hem de veure com es recondueix el procés perquè no volem imposar res a ningú”, conclou Colom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.