Osona/Ripollès

425 anys de Caramelles a Sant Julià

Aquest diumenge, els caramellaires del Roser de Sant Julià de Vilatorta, tota una institució al poble, tornaran a cantar per celebrar la festa de Pasqua. Per diumenge vinent, dia 12, es reserva la celebració més solemne d’una tradició declarada eleme

“La vila de Vilatorta/un costum antic reporta”. És el primer rodolí de l’auca de Les Caramelles del Roser, un total de 48 vinyetes que repassen amb sorna la història del fet caramellaire a Sant Julià.

Amb text d’Anton Carrera i il·lustracions de David Soler, aquest és només un dels elements que serviran per commemorar 425 anys de tradició. L’Ajuntament treballa en la fita des de fa més d’un any i, amb la col·laboració d’entitats i particulars, ha preparat una festa d’aniversari que s’allargarà dos caps de setmana.

Com és costum, els caramellaires sortiran a cantar el Diumenge de Pasqua. També serà aleshores quan s’inaugurarà el bordó dels Goigs, l’emblema estrella d’aquests 425 anys.

Es tracta d’una escultura de 6,5 metres d’alçada, amb 12 plaques asimètriques que contenen estrofes dels Goigs del Roser. S’erigirà a la plaça de l’Ajuntament, al costat del monument que ja s’hi va col·locar pel 400è aniversari de les caramelles.

La inauguració tindrà lloc pels volts de la 1 del migdia, després de la tradicional missa cantada. La vessant més institucional es reserva per al següent cap de setmana. El diumenge 12 d’abril, que s’ha batejat com la “Diada de celebració sels 425 anys”, una desena de colles d’arreu de Catalunya actuaran a les Set Fonts, amb motiu d’una nova edició del remodelat aplec caramellaire.

Entre els convidats, s’espera la presència del conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell. A partir d’aquí, hi ha activitats complementàries per a tots els paladars.

Aquesta setmana s’ha inaugurat una mostra de fotografies i una exposició amb obres de temàtica caramellaire, que es poden visitar fins al 12 d’abril. L’Ajuntament també ha encarregat al fotògraf local Xevi Pona un videoreportatge amb imatges de les Caramelles a Sant Julià. I per gustos, els colors, ja que el divendres 10 d’abril fins i tot actuarà el grup de rumba La Troba Kung-Fú.

La commemoració dels 425 anys també s’ha traduït en propostes que pretenen fer més visible el fet caramellaire. Així, se n’ha digitalitzat les partitures i cançons, amb àudios que es poden escoltar al web de l’entitat. Entre altres accions, també s’ha folrat la vora de les capes, fent al·lusió als detalls que portaven antigament.

També s’ha presentat la reproducció d’una peça de terrissa amb la figura d’un caramellaire. Fa tot just dues setmanes que la Generalitat va declarar les Caramelles del Roser element festiu patrimonial d’interès nacional. A hores d’ara, també són candidates a rebre la Creu de Sant Jordi. Plana la sensació que els 425 anys hagin d’esdevenir l’homenatge més gran que se’ls ha fet fins ara.

Això és, almenys, el que persegueix el programa d’aquest abril. Preguntant pel carrer, hi ha qui comenta que “tants actes conviden a treure’s el barret”. Doncs que sigui de copa i d’un caramellaire.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.