ERNEST GATELL
MICÒLEG
«Tarragona tindrà exposició micològica»
D'aficionats als bolets cada dia n'hi ha més però d'experts sobre el tema no n'abunden. Ara la Societat Micològica de Tarragona es planteja multiplicar la seva tasca de difusió i organitzarà una exposició micològica a la ciutat
–Una exposició de bolets a vora mar?
–«Sí. Hi ha moltes ciutats al litoral que fa molts anys que programen exposicions de bolets. A Tarragona hi ha molts aficionats, i potser és la única capital de demarcació que no ofereix aquest tipus d'exposició.»
–Ja tenen data?
–«El nostre projecte és poder fer-la a finals d'octubre, però encara estem pendents d'algunes gestions i també de la disposició del local...»
–I de trobar bolets...
–«També. Però la data l'hem de posar amb antelació, i els bolets els haurem d'anar a buscar on sigui.»
–Serà una exposició de varietat de bolets?
–«Sí, una mostra amb tot tipus de bolets, amb el seu nom, la seva comestibilitat, algun vídeo i alguna xerrada.»
–Catalunya és un país ric, parlant en termes micològics?
–«Sí, és bastant ric. Perquè tenim des de la flora alpina de l'alta muntanya fins a les dunes de la platja, on també s'hi fan bolets. A Catalunya pràcticament hi tenim representades el 95% de les espècies pròpies d'Europa. En números rodons, calculem que s'hi fan uns 4.000 bolets diferents!»
–De feina no els en falta!
–«No. Per les meves mans deuen haver passat unes 1.500 varietats diferents... Nosaltres, com a micòlegs, busquem varietats rares o noves. Per exemple, fa deu anys que es va trobar una varietat nova al bosc de la Marquesa.»
–Però la majoria de persones que van al bosc no tenen grans coneixements sobre els bolets...
–«Per això la nostra intenció és disposar properament d'un local on podríem oferir un servei d'assessorament. Que tothom que tingui dubtes ens pugui portar els bolets per identificar-los... Sobretot, que ningú mengi bolets sense saber si són comestibles!.»
–Acabem d'entrar a la tardor i des dels serveis meteorològics preveuen una temperatura mitjana d'un grau o un grau i mig per sobre la mitjana...
–«En realitat, per als bolets que la temperatura sigui una mica més elevada no importa si hi ha suficient humitat. El problema és que aquest any hem tingut un estiu sequíssim, les pluges han vingut tard, la qual cosa vol dir que la temporada es retardarà. Si segueix plovent i no tenim molt vent sec, possiblement pot haver-hi bolets. A les nostres comarques no serà un any extraordinari. Al Pirineu, en canvi ja n'estan sortint força. Una temperatura més alta el que farà és que estiguin més parasitats.»
–Però quan podrem començar a trobar bolets?
–«Per aquí, calculo que a meitat del mes vinent.»
–De quins boscos estem parlant?
–«Per començar la temporada cal pujar als boscos més alts, a les muntanyes de Prades, a la Mussara, al Montsant... A Tarragona n'he trobat als boscos de Mas Enric, al Catllar o al mateix bosc de la Marquesa. Però són boscos amb molta pressió de la gent. No s'hi poden fer grans collites! »
–La pressió creix arreu... Està a favor de la regulació?
–«Sí, perquè lamentablement a la nostra societat, sembla que allò que no es paga no té valor i aquests diners es podrien reinvertir al bosc.»
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.