Societat

El síndic reivindica la seva competència contra les tortures

La institució es rebateja per eludir el vet del TC, deixa de dir-se Autoritat i es diu Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura

El síndic de greuges, Rafael Ribó, no està disposat a abaixar la guàrdia i vol continuar fent feina en el terreny de la prevenció i el control de la tortura. Així, l'Autoritat Catalana de Prevenció de la Tortura passa a dir-se Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura per eludir el vet del Tribunal Constitucional (TC). El TC considera que Ribó envaeix competències exclusives de l'Estat en matèria de relacions internacionals.

Ribó, que ahir va comparèixer al ple del Parlament per explicar l'informe anual de la institució, va explicar que ha enviat a la defensora del poble, Soledad Becerril, una proposta de conveni per trametre-li la informació que reculli en matèria de prevenció de tortures, perquè sigui el govern espanyol qui l'enviï a les Nacions Unides. De totes maneres, el Síndic també l'enviarà directament a l'ONU, perquè, va dir, ho pot fer qualsevol ciutadà. La seva proposta és clara: “Treballar junts amb la defensora per millorar els resultats.”

Com a Autoritat Catalana de Prevenció de la Tortura, que exerceix des del 2010, el síndic va fer l'any passat 82 visites a centres de custòdia de detinguts. “No pararem ni un moment la nostra activitat. Ho hem fet i ho continuarem fent”, va dir Ribó.

“Preservin la protecció de les polítiques socials”

El síndic va aprofitar la intervenció al ple del Parlament per insistir en un missatge que els últims anys repeteix sovint, vistes les queixes dels ciutadans: “Preservin la protecció de les polítiques socials”, va reclamar als diputats. Els va recordar que el 40% de les seves 27.211 actuacions són d'aquest àmbit. Va demanar que es millorin les prestacions de la llei de la dependència, que es replantegi la renda mínima d'inserció i que hi hagi ajuts per a l'educació i el lleure per als infants de famílies sense recursos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia