Rebrota la lluita per Gallecs
Diverses entitats convoquen per diumenge una marxa que s’inspira en la manifestació del 78
Gallecs farà aquest diumenge un viatge en el temps i retrocedirà 37 anys, fins al 9 d’abril de l’any 1978, quan unes 8.000 persones es van manifestar a peu, en bicicleta, en carro o en tractor.
La protesta d’aquell any es va fer per reclamar que les 1.500 hectàrees expropiades l’any 1970 pel Ministeri de l’Habitatge per fer una ciutat satèl·lit de 150.000 habitants entre els termes de Mollet, Parets, Lliçà de Vall, Montcada, Palau-solità i Plegamans i Santa Perpètua de Mogoda es mantinguessin verdes. Gairebé quatre dècades després, la meitat d’aquesta superfície, 753 hectàrees, forma un PEIN, però la Plataforma per a la Defensa de Gallecs (PDG), recollint el testimoni de la Comissió per a la Defensa de Gallecs, alerta de diverses amenaces, entre les quals, la més important, el projecte de centre logístic a Can Banús, a Santa Perpètua, en una finca que va quedar fora del PEIN quan es va aprovar l’any 2009.
La PDG ha convocat una manifestació aquest diumenge que sortirà de cinc llocs diferents i confluirà a Gallecs i després a Can Banús. Entre els participants hi haurà alguns dels que ja van participar en la marxa del 1978. Lluís Ansó, Vicenç Torrents, Marina Duñach, Neus Ros i Joan Garcia ho recordaven aquest dimarts. Torrents i Duñach recordaven, a més, les protestes que l’any 1980 van generar el conveni per fer 3.500 pisos en les 127 hectàrees al sud de l’autopista B-30 que va firmar el primer govern democràtic. La irrupció en un ple i la realització de pintades els va merèixer un expedient i un judici del qual van ser absolts. Era el temps de la transició. Si fos ara estaríem a la presó, diu amb ironia Vicenç Torrents.
UNIÓ DE PAGESOS CONTRA L’AMPLIACIÓ
El sindicat Unió de Pagesos ha reiterat aquesta setmana que no assistirà a la marxa perquè està en contra de l’ampliació del PEIN i considera que la llei d’espais agraris que tramita el Parlament és la millor solució. També demana una revisió del sistema de llicències als pagesos de Gallecs, que consideren obsolet.
LES NOVES RECLAMACIONS DE GALLECS
Sis anys després d’haver entrat al PEIN, la Plataforma per a la Defensa de Gallecs identifica diverses amenaces i té encara reclamacions sobre l’espai rural.
CAN BANÚS
Ha estat el detonant de la nova mobilització. En aquesta finca de Santa Perpètua a tocar de la C-59, que en el seu dia va quedar fora del PEIN, l’empresa Transwences vol fer un gran centre logístic comprant els terrenys a l’Incasòl, al qual, segons la plataforma, ja hauria pagat una paga i senyal.
NOUS TERRENYS
La plataforma reclama que el PEIN s’ampliï a l’espai que originalment havia d’abastar el PEIN, amb unes 300 hectàrees de finques privades a Lliçà d’Amunt, Parets i Palau-solità i Plegamans. També els Pinetons de Mollet, el sector de Riera de Caldes II, en terme de Palau, el camp de tir al plat, de Mollet, i els terrenys de la Riera Seca, a Parets.
DESDOBLAMENT DE LA C-59
A la variant de Palau-solità i Plegamans de la carretera C-59, entre Mollet i Caldes, hi ha previst un carril segregat per a bus i un per a vehicles privats.
FALCONERIA I ANTENES
La plataforma vol que es desmunti l’antena de ràdio que encara queda a Gallecs i que es prohibeixi la pràctica de la falconeria a tot l’espai per l’impacte que té en la fauna.