opinió. Regidora cap de l'Àrea de Cultura

Misericòrdia, la segon festa major

Ja fa uns quants dies que passejar per Reus és deixar-se emportar per les Festes de Misericòrdia. Aquí i allà, espectacles infantils se succeeixen a representacions i a concerts, en una ciutat vestida per a l'ocasió amb domassos, banderes, entaulats i altres guarniments. Avui, però, 25 de setembre, és quan pren més significat tota aquesta posada en escena, ja que l'atenció dels reusencs i reusenques se centra avui a l'entorn del santuari i del passeig de Misericòrdia. Des d'aquelles persones que segueixen la festa en la més sincera devoció fins a aquelles que la viuen fent xiular les carretilles, tots i totes hem aconseguit que les Festes de Misericòrdia passin a ser de la festa major petita a una veritable segona festa major.

Allò que va començar arran de la creença reusenca de l'aparició ha anat creixent, com tota cosa viva, fins a arribar als nostres dies en el format amb què la coneixem.

Estimular els cinc sentits

Un cop més, a Reus hem sabut combinar festa cívica amb festa religiosa, festa tradicional amb festa lúdica, fent a la mida dels temps que vivim una festivitat que ens emociona i que ens estimula els cinc sentits. Totes les persones que acudeixen al rosari de torxes, tots els sardanistes de l'aplec, tots els músics dels concerts, tots els membres del seguici, tots els reusencs i reusenques que s'admiren com a públic, tots i totes hem modelat la festa al llarg dels anys.

I de la mateixa manera que per Sant Pere ens deixem embriagar per l'olor i l'esclat de la pólvora de la Tronada, aquests dies el foc ens torna a enlluernar amb el magnífic correfoc de fa uns dies i amb l'espectacular carretillada final que el ball de diables exhibeix davant del santuari. És, doncs, de vital importància per al bon futur de les festes majors reusenques que la transposició de la directiva europea del foc sigui respectuosa amb el foc festiu, tan arrelat a casa nostra. La millor reivindicació que podem fer, doncs, és acudir massivament als actes festius que, com cada any, fan de les Festes de Misericòrdia una data ben assenyalada en el nostre calendari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.