Societat

Declarar per ajudar els més desfavorits

Càritas llança una campanya per informar el contribuent sobre la possibilitat de marcar les dues caselles en l'assignació del 0,7%

Amb motiu de la campanya de la renda, Càritas Diocesana de Girona ha llançat la campanya A l'hora d'ajudar, multiplica't per dos, amb l'objectiu d'informar el contribuent sobre la possibilitat de marcar les dues caselles en l'assignació del 0,7%.

Ajudar el doble, no et costa res. Si marques les dues caselles d'assignació solidària en la declaració de la renda, ajudaràs el doble sense que a tu et costi res. És una possibilitat que té el contribuent i que en general s'ignora, ja que es pensa que tan sols hi ha una alternativa.

Des de Càritas plantegem set preguntes bàsiques sobre l'assignació fiscal a través de l'1,4% de l'IRPF que ajudaran el contribuent a prendre una decisió.

La primera i més elemental és si de debò es poden marcar les dues caselles alhora. La resposta és que sí que es poden marcar les dues caselles conjuntament.

Això porta directament a la segona qüestió que es planteja. Si es marquen les dues caselles, l'ajuda es duplica o bé es reparteix a parts iguals entre les dues finalitats?

La resposta és que l'ajuda es duplica i que cada casella genera el 0,7%, per la qual cosa l'ajuda final serà de l'1,4%, la meitat per a l'Església catòlica i l'altra meitat, per a finalitats socials.

Un dubte que això genera al contribuent és si aquesta decisió tindrà un cost afegit per a ell. La resposta és que no, que aquesta decisió de marcar les dues caselles no representa cap cost afegit al contribuent. Ell decideix la destinació de l'1,4% dels seus impostos.

En cas de no marcar cap de les dues caselles, Hisenda destinarà l'import corresponent a altres partides del pressupost general de l'Estat, segons les necessitats que es considerin més oportunes

La pregunta que es faran molts contribuents sobre aquest tema és què té de positiu marcar la casella de l'Església catòlica en lloc de deixar-la en blanc.

Si marques la casella de l'Església catòlica, destinaràs un percentatge dels teus impostos a col·laborar amb les necessitats de l'Església en tots els àmbits, fins i tot en la part que l'Església destina a ajuda social.

Llavors, si l'Església ja destina una petita part dels ingressos que rep de la declaració de renda a finalitats socials, per què cal marcar també la casella de finalitats socials?

Perquè d'aquesta manera un percentatge dels teus impostos es destina a projectes socials del nostre entorn i als països més desfavorits a través de les ONG i d'altres entitats i fundacions destinades a l'ajuda social i sense anim de lucre; entre aquestes, la mateixa Càritas.

En una situació de crisi com la que estem vivint en alguns països de l'anomenat món desenvolupat, les necessitats socials s'han incrementat notablement. No és cap secret que moltes de les entitats que treballem en l'entorn més proper ens hem vist absolutament desbordades, i és per això que volem ressaltar que qualsevol ajuda en aquesta direcció serà benvinguda. D'altra banda, en molts països de l'Àfrica, l'Àsia i Amèrica del Sud, en què no han sortit mai de la crisi i on viuen en un estat d'angoixa, les necessitats socials no han fet res més que augmentar.

Càritas rep fons de la casella de l'Església catòlica i de la de finalitats socials?

– Sí. Càritas és una part essencial de l'Església catòlica i, a més, com a organització social rep fons de la casella de finalitats socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.